Anca Damian este regizoarea anului la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul. Pelicula „Muntele magic” i-a adus recunoaşterea Consiliului Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul „Audientia”, acordat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul, a fost câştigat de regizoarea româncă Anca Damian. Distincţia, în valoare de 30.000 de euro, se acordă celei mai bune regizoare. Anca Damian a câştigat cu pelicula „Muntele magic”.

Regizoarea Anca Damian a câştigat Premiul „Audientia” acordat de Fondul Eurimages al Consiliului Europei în cadrul celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul.Distincţia, în valoare de 30.000 de Euro, se acordă începând din acest an pentru cea mai bună regizoare, iar Anca Damian a primit premiul pentru pelicula „Muntele Magic”.

Anca Damian va fi prezentă şi la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Regizoarea va participa în cadrul celei de-a 23-a ediţii a „Talents Adami Cannes”.Este vorba despre un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani.În cadrul acestui proiect Anca Damian a regizat scurtmetrajul "Carré" cu o distribuţie formată din tinerii actori. Scurtmetraje va fi proiectat în premieră luni, 16 mai, de la ora 15, la Salle Buñuel, Palatul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Instituit de Eurimages, premiul „Audientia” are ca rol promovarea egalităţii sexelor în industria europeană de film şi onorează femeile care au ales să devină regizori.    

Regizoarea Anca Damian a debutat în lungmetraj în 2008 cu producţia “Întâlniri încrucişate”, film care a fost prezent în selecţia unor festivaluri importante precum Busan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg sau Roma. Cel de-al doilea lungmetraj “Crulic- Drumul spre dincolo” (2011) a  fost selectat în peste 150 de festivaluri de film şi a câştigat Cristal Award la Annecy (Franţa) dar şi peste alte 35 de distincţii importante. În 2013 a lansat pelicula “O vară foarte instabilă” cu Jamie Sives, Ana Ularu şi Kim Bodnia în distribuţie. Cea mai nouă producţie semnată de Anca Damian, “Muntele magic” a avut premiera anul trecut la Annecy si Karlovy Vary, unde a obtinut o Mentiune Speciala, şi a fost selectată în peste 30 de festivaluri precum San Sebastian, Busan, Vancouver, Goteborg, si premiata la Leipzig, Gijon, Budapesta, Amiens, Ottawa. În această perioadă se află în post-producţie cu noul lungmetraj „Perfect sănătos”.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite