Ana Blandiana, propusă pentru Premiul Nobel pentru Literatură de către Fundaţia „Doina Cornea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poeta Ana Blandiana Imagine: Adevărul
Poeta Ana Blandiana Imagine: Adevărul

Fundaţia „Doina Cornea”, împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii literar-culturale româneşti şi din diaspora, propune şi susţine candidatura scriitoarei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.

„Demersul nostru doreşte să repună în drepturi adevăratele valori - cu o mare vizibilitate internaţională în literatura mondială contemporană - şi prin aceasta să facă un act de dreptate extrem de necesar”, se arată în apelul publicat pe site-ul Fundaţiei. 

Anunţul a fost făcut în ziua în care Doina Cornea ar fi împlinit 91 de ani. 

„Vă invităm să vă alăturaţi, prin semnătura dumneavoastră acestei acţiuni - fie că sunteţi persoane fizice, fie instituţii, organizaţii sau societăţi comerciale -, ţinând cont şi de expunerea de motive şi argumente pe care le vom enumera şi care au determinat acest demers. Această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României”, este mesajul Fundaţiei. 

Pe site-ul Fundaţiei „Doina Cornea” poate fi completat formularul de susţinere a candidaturii Anei Blandiana. 

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei-Valeria Coman, căsătorită Rusan) s-a născut la Timişoara, pe 25 martie 1942. Cu studii de filologie romanică, este licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca. A primit burse de studiu la Iowa University (SUA), Heidelberg Universität şi DAAD Berlin.

Activitatea poetei Ana Blandiana

A scris peste 25 de volume de poezie, şase de proză şi numeroase eseuri. A primit interdicţia de a publica în perioadele 1959 - 1964, 1985, 1988 - 1989.

Cărţile ei de poezie şi de proză au apărut în traducere, începând din 1982, la prestigioase edituri din Polonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Estonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Franţa, Olanda, Bulgaria, Letonia, Albania, Serbia, Slovenia, Macedonia, China, Coreea de Sud.

Între distincţiile cu care a fost recompensată se numără:

  • Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; 
  • Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; 
  • Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; 
  • Premiul Internaţional „Gottfried von Herder“, Viena, 1982; 
  • Premiul Naţional de Poezie, 1997; 
  • Premiul „Opera Omnia“, 2001; 
  • Premiul Internaţional „Vilenica“, 2002; 
  • Premiul Internaţional „Camaiore“, 2005; Premiul Special „Acerbi“, 2005; 
  • Premiul „Poetul European al libertăţii“, 2016; 
  • Premiul Canadian pentru Poezie „Griffin”, 2018.

În 1990, Ana Blandiana a reînfiinţat PEN Club Român. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care a condus-o între anii 1991 şi 2001. Este fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care a realizat, sub egida Consiliului Europei, „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei” de la Sighet. Ana Blandiana este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“ şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite