Ada Solomon, Corneliu Porumboiu şi Răzvan Rădulescu, printre profesioniştii de la Berlinale Talents

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de film Ada Solomon, regizorul Corneliu Porumboiu şi scenaristul Răzvan Rădulescu vor participa la secţiunea Berlinale Talents a Festivalului Internaţional de la Berlin 2014, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană, citat de Mediafax.

Secţiunea Berlinale Talents a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2014 a invitat o serie de experţi din industria cinematografică să împărtăşească experienţele lor cu cele mai promiţătoare 300 de tinere talente din domeniu, din întreaga lume. Printre aceştia se numără Ada Solomon, Corneliu Porumboiu şi Răzvan Rădulescu.
Peste 120 de experţi internaţionali se vor concentra pe importanţa firului narativ într-un film de succes, în perioada 8 - 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Programul de anul acesta tematizează, pe lângă fineţurile unui scenariu de succes, şi tehnica creării unor caractere puternice şi dezvoltarea unor lumi de poveste prin introducerea unor formate narative inovatoare.


Renumitul scenarist Răzvan Rădulescu, autor, printre altele, al scenariului premiat cu Ursul de Aur 2013 "Poziţia copilului", va pune accentul pe dezvoltarea personajelor în scenariul de film, alături de colegii săi Tony Grisoni ("Spaimă şi scârbă în Las Vegas/ Fear and Loathing in Las Vegas") şi Claudia Llosa ("Laptele deznădejdii/ La teta asustada", "Aloft").
Creatorii de film vor dezbate în jurul formatului hibrid al filmului şi vor analiza cum se încalcă regulile şi graniţele formale dintre genuri. Trei importanţi regizori, care îşi prezintă şi cele mai recente filme în festival, vor vorbi despre beneficiile utilizării unor strategii documentare şi narative inovatoare. Cei care vor discuta despre aceste beneficii sunt Corneliu Porumboiu ("Al doilea joc"), Warwick Thornton ("The Darkside") şi Sophie Hyde ("52 Tuesdays").
Reţeta găsirii poveştii potrivite, dezvoltarea unui proiect şi comercializarea acestuia sunt trei puncte importante în discursul producătorilor Ada Solomon ("Poziţia copilului") şi Bertha Navarro ("Labirintul lui Pan/ Pan's Labyrinth").
Tinerele talente selectate din România să participe la cea de-a 12-a ediţie a Berlinale Talents sunt editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu, regizoarea Adina Istrate şi actriţa Elena Andreea Vasile, ultimele două participând cu susţinerea ICR Berlin.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 6 - 16 februarie.

Pruducătoarea filmului "Poziţia copilului"

Ada Solomon a fost laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa. Ea este unul dintre cei mai importanţi producători de film din România, cu titluri precum "Marilena de la P7", regizat de regretatul Cristian Nemescu, "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, şi "Principii de viaţă", de Constantin Popescu.
De asemenea, Ada Solomon a produs filme finanţate de Eurimages precum "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, câştigătorul a două premii la Festivalul de la Locarno în 2011 şi a două premii Gopo, dar şi "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, care a câştigat şase premii Gopo şi trofeul Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, în 2012. Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer.

Regizorul filmului "A fost sau n-a fost?"
Corneliu Porumboiu s-a născut în 1975, la Vaslui, şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde a studiat regia de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum cele de la Cannes şi Montpellier. În 2006, a fost lansat primul său lungmetraj, "A fost sau n-a fost?", care a fost selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes şi a câştigat Camera d'Or pentru debut şi Label Europe - premiul distribuitorilor de film. Pelicula a obţinut apoi numeroase premii la festivaluri din toată lumea. În 2009, al doilea lungmetraj al său, "Poliţist, Adjectiv", a câştigat premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, cineastul Corneliu Porumboiu a prezentat publicului cel de-al treilea lungmetraj al său, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism/ When Evening Falls on Bucharest or Metabolism", care a fost proiectat în competiţiile oficiale ale unor festivaluri de film precum cele de la Locarno, Sarajevo, New York, Toronto şi Salonic.
Scriitorul, scenaristul si regizorul Răzvan Rădulescu s-a născut pe 23 octombrie 1969, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea din Bucureşti şi Facultatea de Regie la Academia de Muzică. Ca scriitor a debutat în 1995, cu nuvela "Închipuita existenţă a lui Raul Rizoiu", cuprinsă în volumul "Tablou de familie". În 1999, acesta a început sa scrie scenarii de film. Este coautor împreună cu Cristi Puiu al scenariilor filmelor "Marfa şi banii" (2001), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003), "Hrană pentru peştii mici" (2004), "Offset" (2004), "Hacker" (2004), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), împreună cu Alexandru Baciu şi Radu Muntean a scris scenariul pentru "Hârtia va fi albastră" (2005), "Călătoria lui Gruber" (2008), singur a scris scenariul pentru "Marţi, după Crăciun" (2010). A fost consultant de scenariu la "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", film regizat de Cristi Mungiu. A debutat ca regizor de film în anul 2009, cu "Felicia înainte de toate", regizat împreuna cu Melissa de Raaf. Filmul a câştigat menţiunea specială a juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite