Un film despre scriitorul român Norman Manea, prezentat la Berlinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Norman Manea, stabilit din 1986 în SUA, este cel mai tradus scriitor român în străinătate
Scriitorul Norman Manea, stabilit din 1986 în SUA, este cel mai tradus scriitor român în străinătate

Filmul documentar „Le beau danger” despre scriitorul român Norman Manea (Joon Film, Berlin, 2013, 100 minute) va fi prezentat la Festivalul Filmului de la Berlin de anul acesta (Berlinale 2014).

Filmul „Le beau danger”, regizat de Rene Frolke realizează o viziune estetică originală, focalizată pe doua texte ale autorului Norman Manea, povestirea "Puteam fi patru" şi un fragment din romanul "Plicul negru,"  având secvenţe cu scriitorul filmate şi în România.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie, uneia dintre cele mai importante competiţii de filme din întreaga lume.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 6 - 16 februarie.

Fimul documentar "Le beau danger", în regia lui Rene Frolke, despre scriitorul roman Norman Manea (Joon Film, Berlin, 2013, 100 minute) va fi prezentat la Berlinală dupa cum urmează:

- 12 februarie ora 16.30        Delphi-Filmpalast (versiune engleză)
- 13 februarie, ora 19.15       Cine Star 8 (versiune engleză)
- 15 februarie, ora 22.00       Zooplast 2  (versiune engleză)
- 16 februarie, ora 12.30       Arsenal (versiune germană)

„Plicul negru al lui Norman Manea: o capodoperă tumultuoasă şi tulburatoare.” (Corriere della Sera)
"Plicul negru" este ultimul roman publicat in tara de Norman Manea, in 1986, cu puţin timp înainte de a părăsi România. Personajul central al cărţii, Tolea, se află în pragul unei căderi nervoase, linia de demarcaţie dintre conştientizarea realităţii şi lumea visului, a imaginaţiei, stergându-se, discret, pe parcursul naraţiunii. Cartea creează un mister psihologic ce ţine mereu trează atenţia cititorului, conţine o istorie a căutarii unei organizaţii secrete, povestea unui anchetator care-şi pierde minţile, toate creând, în final, o lectura dinamică, deşi cu o structură complexă, un fel de puzzle literar.

„Din Plicul negru cititorul învaţă despre duplicitatea perfidă a sistemului totalitar ceauşist mai mult decât din zeci de eseuri politice.” (World Literature Today)

Premiul Médicis Étranger pentru "Întoarcerea huliganului"

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York.

De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). In 1992 a primit Bursa Guggenheim si Premiul MacArthur, in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Médicis Étranger pentru "Întoarcerea huliganului".

În 2010 a primit distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar in 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. In 2012, Uniunea Scriitorilor din Romania i-a decernat Premiul National pentru Literatura.

La Editura Polirom a publicat: "Intoarcerea huliganului", "Plicuri si portrete", "Fericirea obligatorie", "Despre Clovni: Dictatorul si Artistul", "Anii de ucenicie ai lui August Prostul", "Plicul negru", "Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici", "Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow", "Vorbind pietrei", "Atrium", "Variante la un autoportret" , "Vizuina", "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian", "Cuvinte din exil", "Captivi", "Cartea fiului" si "Zilele si jocul".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite