Academia Română declanşează o anchetă privind falsul Nobel acordat lui Eugen Simion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Română anunţă, într-un comunicat de presă, că va declanşa o anchetă privind existenţa Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“, acordată în decembrie academicianului Eugen Simion. Decizia vine ca urmare a investigaţiei realizată de jurnaliştii publicaţiei Scena9, care au scris că premiul este, în realitate, un fals.

Reprezentanţii forului academic spun că au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înştiinţare prin care International Society of Philology anunţa conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. „Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnalişti români, aflăm cu îngrijorare că existenţa reală a premiului şi a instituţiei emitente este pusă sub semnul întrebării“, arată Academia într-un comunicat de presă citat de news.ro.

„Academia Română ia în considerare semnalarea presei şi va declanşa o investigare a situaţiei. În acest context, Academia Română îşi exprimă deosebita îngrijorare faţă de extinderea fenomenului de falsificare a realităţii, prin minciună şi impostură, fenomen care ia amploare la nivel internaţional şi care compromite valori esenţiale pentru funcţionarea normală a societăţii: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituţii serioase în situaţia de a se transforma în investigatori şi anchetatori, perturbând buna lor funcţionare", mai precizează sursa citată.

Decizia Academiei Române vine după ce Scena9 a scris, în articolul „Nobelul fals care a păcălit Academia Română”, despre veridicitatea premiului şi a investigat istoria Societăţii Internaţionale de Filologie. În urma anchetei, a reieşit că instituţia e o organizaţie fantomă. De asemenea, Mikael Östlund, responsabil de comunicare şi relaţii publice al Fundaţiei Nobel, a declarat, pentru Scena9, că Fundaţia nu este în niciun fel afiliată cu International Society of Philology şi a precizat că, în cazul în care va fi depistată o folosire abuzivă a mărcii înregistrate, Fundaţia Nobel va lua măsuri legale.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite