13 ani cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Naţional de Artă Contemporană îşi desfăşoară activitatea de 10 ani în Palatul Parlamentului
Muzeul Naţional de Artă Contemporană îşi desfăşoară activitatea de 10 ani în Palatul Parlamentului

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) sărbătoreşte joi, de la ora 19.00, 13 ani de la înfiinţare şi 10 ani de când îşi desfăşoară activitatea în Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Expoziţia „Deimantas Narkevičius, Dulapul şi Muzica”, al cărei curator este Călin Dan, va fi vernisată cu acest prilej şi va rămâne deschisă până pe 29 martie 2015.

„Deimantas Narkevičius extrage din subconştientul oamenilor imaginile acumulate prin subtile procese ale memoriei colective, transformându-le în fantome ale trecutului recent, care îi urmăreşte discret, dar tenace. Lucrând predominant cu limbajul cinematografului, artistul rămâne încrezător în virtuţile spaţiului public ca recipient al tensiunilor colective şi un practician al sculpturii înţeleasă ca instrument de vindecare a traumelor istoriei”, se arată într-un comunicat de presă.

O altă expoziţie care va fi vernisată joi, de la ora 19.30, este dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la inaugurarea Universităţii Naţionale de Arte, cuprinzând lucrări din colecţiile MNAC, UNArte, Muzeului Municipiului Bucureşti, din atelierele artiştilor şi din colecţii particulare. Expoziţia va putea fi până pe 14 iunie 2015.

„Dispoziţii în Timp şi Spaţiu”, o expoziţie generată de Bienala Mobilă 1, va fi vernisată joi, de la ora 20.00, şi aduce în discuţie mobilitatea (înţeleasă ca factor relaţional complex) şi solicită participanţilor în proiect să îşi prezinte propriul discurs atât în raport cu prezentul, ca poziţie asumată, cât şi în raport cu mişcarea şi evoluţia a ceea ce se numeşte artă. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 28 noiembrie - 29 martie 2015.

De asemenea, vernisajul expoziţiei "Noi începuturi. Achiziţii recente ale Muzeului de Artă Contemporană din Belgrad" va avea loc joi, de la ora 20.30, în timp ce "What about y(our) memory" va fi vernisată de la ora 21.00.

MNAC a fost înfiinţat în anul 2001, printr-o hotărâre a Guvernului, potrivit site-ului ghidulmuzeelor.cimec.ro. Muzeul a fost constituit prin fuziunea dintre Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă şi Departamentul de Artă Contemporană, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, a cărui activitate a încetat în anul 2001. În octombrie 2004, noul sediu al MNAC a fost deschis publicului în aripa E4 a Palatului Parlamentului.

Artistul şi criticul de artă Călin Dan este, din acest an, manager al Muzeului Naţional de Artă Contemporană. El a câştigat un concurs organizat de Ministerul Culturii pentru ocuparea acestei funcţii, după ce fostul director general al MNAC, istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu, a decedat pe 31 august 2013.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite