110 ani de la naşterea lui Sergiu Celibidache, marcaţi la Stockholm printr-un recital şi lansare de DVD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Celibidache                                                                          FOTO: Ziarul Metropolis
Sergiu Celibidache                                                                          FOTO: Ziarul Metropolis

Pentru a marca împlinirea a 110 ani de la naşterea cunoscutului dirijor român Sergiu Celibidache (născut pe 28 iunie 1912), ICR Stockholm va organiza pe 3 iunie, de la ora 18.00, la sediul institutului, un recital aniversar de muzică instrumentală, susţinut de cunoscutul flautist  Ion Bogdan Ştefănescu şi de chitaristul Laurenţiu Topală.

Cu ocazia recitalului dedicat lui Sergiu Celibidache, va fi lansat DVD-ul „Pe urmele lui Celibidache în Suedia”, care contine filmul documentar intitulat „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani”, realizat de ICR Stockholm şi Trinitas TV, la finalul anului trecut. „Ce şansă fantastică îmi oferă ICR Stockholm de a respira pe urmele lui Sergiu Celibidache, prin susţinerea unui recital menit să marcheze comemorarea excepţionalului dirijor care, prin viziunea interpretărilor sale, a uimit o lume întreagă. Recitalul – The Joy of Music! -  parcurge marile epoci muzicale consacrate, de la Renaştere până în zilele noastre, aduce, în lumina rampei, compozitori români de mare calibru, precum Dinu Lipatti, Horaţiu Rădulescu, Doina Rotaru şi Violeta Dinescu şi este împănat, din loc în loc, cu sunetul chitaristului Laurenţiu Topală, realizator, alături de Cristina Liberis, al filmului  Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani, prezentat publicului suedez cu ocazia acestui eveniment aniversar”, a declarat solistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Afis recital

Solist al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor universitar doctor la Universitatea de Muzică din Bucureşti, Ion Bogdan Ştefănescu este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni contemporani din România, cu o însemnată carieră internaţională. Cântă pe un flaut Muramatsu de 18k.

Laurenţiu Topală este muzician, profesor, producătorul muzical al Trinitas Tv şi realizatorul emisiunii „Lumea in armonie”. Cântă la chitară clasică.

Filmul documentar  prezintă o întâlnire emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Sergiu Celibidache lansare DVD

Pe DVD va fi prezentat întregul making-of al întâlnirilor de la Oslo cu artiştii din spaţiul scandinav care au colaborat cu Sergiu Celibidache. Alături de documentar, au fost imprimate pe DVD încă patru interviuri cu cei trei muzicieni, care au fost difuzate în limba română în cadrul emisiunii „Lumea în armonie” la Trinitas TV, dedicată muzicii clasice de realizatorul Laurenţiu Topală.  Interviurile cu muzicienii scandinavi vor fi prezentate, în premieră în Suedia, cu subtitrare în limba suedeză, pe canalele de social media ale institutului.

Editarea interviurilor de pe DVD îi aparţine Paulei Damian, grafica şi subtitrarea lui Bogdan Aursachioaei. Interpretariatul a fost asigurat de Arina Stoenescu, iar traducerea de Åsa Apelkvist. Grafica DVD-ului este semnată de Marius Gheorghiu.

Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni şi a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internaţional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susţine în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză.În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveţia, Spania, Finlanda, Austria, Olanda. "Celibidache este o instituţie în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii", potrivit istoricului Radu Lăzărescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite