Cu gândul la bani devii mai puţin sociabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care se gândesc frecvent la problemele financiare nu mai comunică eficient cu cei din jur. FOTO Adevărul
Persoanele care se gândesc frecvent la problemele financiare nu mai comunică eficient cu cei din jur. FOTO Adevărul

Rezultatele unui studiu conturează o nouă teorie referitoare la impactul banilor asupra comportamentului social. Cercetătorii avertizează că problemele financiare ne diminuează abilităţile de comunicare şi ne fac mai puţin dispuşi să împărtăşim gânduri şi emoţii cu cei din jur.

În cadrul celei de-a 25-a întâlniri organizată de Asociaţia de Psihologie din S.U.A, un grup de cercetători a dezbătut concluziile studiului potrivit căruia banii ne afectează relaţiile sociale, relatează publicaţia „Business Insider“.

Pentru a valida sau pentru a contesta aceste ipoteze, Nicole Mead, un profesor asistent la Şcoala de Management din Rotterdam, a organizat un experiment în care au fost implicaţi mai mulţi voluntari. Aceştia au fost împărţiţi în perechi şi rugaţi să completeze un sondaj. Unul dintre ei a primit întrebările scrise pe o foaie care avea imprimat simbolul pentru dolar. Ulterior, subiecţii au fost invitaţi să poarte o conversaţie de zece minute, pe durata căreia să abordeze teme generale sau, din contră, subiecte personale .„Scopul acestor discuţii viza modul în care respondenţii comunicau şi împărtăşeau opinii“, a explicat Mead.

Persoanele care au primit formularul cu simbolul dolarului au fost mai puţin sociabile sau amabile în discuţiile cu interlocutorii lor, faţă de ceilalţi respondenţi.

Amintirile legate de problemele financiare nu i-au făcut pe participanţi să fie foarte ţâfnoşi sau aroganţi în mod deosebit, dar maniera în care s-a desfăşurat discuţia a fost cu siguranţă afectată, spune Mead. „Nu consider că banii îi determină pe oameni să nu-şi mai dorească să întemeieze relaţii, ci, pur şi simplu, îi fac pe aceştia să caute numai anumite tipuri de legături“, a explicat Nicole Mead. Ea a adăugat că relaţiile interumane sunt afectate pentru că oamenii sunt conştienţi de faptul că banii sunt asociaţi cu un schimb de bunuri sau servicii, iar acest lucru îi face să devină mai precauţi şi mai rezervaţi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite