Consumul moderat de vin poate reduce incidenta sindromului metabolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindromul metabolic apare mai putin frecvent in randul persoanelor care consuma vin in cantitati moderate, au demonstrat cercetatorii de la Boston Medical Center. Sindromul metabolic, cunoscut ca

Sindromul metabolic apare mai putin frecvent in randul persoanelor care consuma vin in cantitati moderate, au demonstrat cercetatorii de la Boston Medical Center. Sindromul metabolic, cunoscut ca sindromul X, se manifesta printr-o serie de simptome precum obezitate si hipertensiune si poate duce la aparitia diabetului si a bolilor de inima. Studiul condus de dr. Matthew S. Freiberg analizeaza starea de sanatate si nutritie in randul populatiei americane si a ajuns la a treia editie. Studiul a fost realizat pe un numar de 8.125 de pacienti americani, carora li s-a evaluat obiceiul de a consuma vin, precum si fiecare component al sindromului metabolic - predispozitie la obezitate, hipertensiune, nivel ridicat de glucoza sau trigliceride in sange. in cadrul acestui grup, 60 la suta dintre cei interogati beau vin cu o frecventa de cel putin o data pe luna. Cercetatorii au observat ca sindromul metabolic apare de cele mai multe ori la femei, care sunt predispuse in procent de 23 la suta. in cazul a 43 la suta dintre consumatorii moderati de vin inclusi in studiu, riscul de sindrom X era mai scazut, comparativ cu nonconsumatorii. Dupa ce a luat in consideratie elemente de analiza precum varsta, sexul, rasa, educatia, venitul, consumul de tutun, activitatea fizica sau dieta, echipa de cercetatori a facut o clasificare in functie de frecventa de consum de vin a participantilor. Cercetatorii au constatat ca subiectii care consuma vin de una pana la 19 ori pe luna prezinta un grad de risc pentru afectiuni metabolice mai scazut cu pana la 35 la suta, comparativ cu nonconsumatorii. Cei care consuma vin de mai mult de 20 de ori pe luna sunt de doua ori mai putin predispusi la sindromul metabolic decat cei care nu consuma deloc vin. in finalul studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, daca este consumat in cantitati moderate, vinul are trei efecte pozitive asupra metabolismului: scade nivelul colesterolului, nivelul trigliceridelor si reduce circumferinta taliei. Cercetatorii reamintesc, insa, ca vinul este o bautura alcoolica si nu recomanda consumul a mai mult de doua pahare de vin zilnic, pentru a impiedica aparitia efectelor daunatoare. in mod special, vinul consumat in timpul meselor are efectele cele mai putin daunatoare, alcoolul fiind digerat mai usor impreuna cu mancarea.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite