Ciuperci comestibile vs ciuperci otrăvitoare: cum le deosebim

0
0

Dacă vrem să culegem singuri ciuperci din pădure sau chiar atunci când le cumpărăm din piaţă, trebuie să cunoaştem criteriile prin care putem deosebi ciupercile comestibile de ciupercipe otrăvitoare. Intoxicaţia cu ciuperci este foarte greu de tratat şi deseori este chiar fatală.

Există mai multe criterii prin care putem deosebi ciupercile otrăvitoare de cele sigure pentru consum. În primul rând, cele otrăvitoare au un miros înţepător, în timp ce ciupercile comestibile au un miros similar alunelor sau făinii, scrie Sanatate.bzi.ro. În plus, cele periculoase au pete le nivelul pălăriei şi o formă neregulată.

Ciuperci comestibile versus ciuperci otrăvitoare: Mituri despre ciupercile otrăvitoare

Din păcate, multe persoane se bazează pe criterii greşite atunci când aleg ciupercile pe care le consumă şi deseori se otrăvesc. Iată câteva mituri demontate de ştiinţă.

1. Înnegrirea unei ciuperci indică faptul că este toxică? În ciuda opiniei larg răspândite, oxidarea unei ciuperci tăiate nu este semn că ea este otrăvitoare. Oxidarea nu are legătură cu toxina, de aceea există multe ciuperci comestibile care se oxidează.

2. De asemenea, dacă atingem cu un obiect de argint ciuperca şi obiectul se înnegreşte asta nu este dovada că avem de-a face cu o ciupercă toxică. Argintul se înnegreşte din cauza hidrogenului sulfurat, care nu are legătură cu toxinele. Din păcate, acest clasic test pentru toxicitatea ciupercilor iese deseori negativ, deşi ciupercile sunt periculoase.

3. Nici culoarea vie a ciupercii nu este un semn pivind toxicitatea ei. Cea mai otrăvitoare ciupercă are o culoare foarte banală, ştearsă.

4. Nu trebuie să ne bazăm pe faptul că viermii sau insectele nu vor cunsuma ciupercile otrăvitoare. Aceste nevertebrate pot mânca ciuperci care pentru om sunt deosebit de toxice.

5. O altă greşeală gravă pe care o fac multe persoane, bazată pe un mit, este să ţină în oţet ciupercile, pentru ca toxinele să fie astfel eliminate. În realitate, oţetul nu poate neutraliza otrava. La fel, chiar dacă aruncăm apa în care au fiert ciupercile otrăvitoare, asta nu le va face inofensive, pentru că toxinele nu se pot dizolva în apă.

Experţii sunt singurii care pot deosebi corect ciupercile otrăvitoare de cele comestibile. De aceea este mai bine să cumpărăm aceste produse din magazine, unde ciupercile au aviz sanitar.

Ciuperci comestibile versus ciuperci otrăvitoare. Cele mai toxice soiuri

Potrivit publicaţiei Ziarul Lumina, printre cele mai periculoase ciuperci se numără buretele pestriţ sau muscariţa (Amanita muscaria). Pălăria acestui soi este ca un clopot bombat, de culoare roşie, cu scame albe. Intoxicaţia cu această ciupercă produce simptome similare beţiei şi uneori chiar delir sau pierderea cunoştinţei.

Buretele viperei (Amanita phalloides) este o altă specie foarte toxică. Aceste ciuperci au culoarea măslinie sau verzuie, iar carnea albă. Otrăvirea cu acest soi produce primele simptome abia după 12 ore de la ingerare.

O altă specie otrăvitoare este buretele panterei (Amanita pantherina). Suprafaţa pălăriei este de culoare brun deschis sau cenuşiu, are solzi albi şi este lipicioasă.

Buretele dracului sau hribul ţigănesc (Boletus satanas) are pălăria alb-cenuşie, apoi ruginie, cu diametrul de 10-15 cm. Piciorul are o reţea roşie în partea de sus, iar carnea este albă.

Ciuperci comestibile versus ciuperci otrăvitoare. Soiuri comestibile

Dacă vrem să culegem singuri ciuperci trebuie să fim atenţi la aceste detalii, care ne indică speciile comestibile.

Hribii au pălăria castanie-brună, cresc pe sol în luminişurile din pădurile de conifere sau foioase.

Gălbiorii sau bureţii galbeni au culoarea gălbenuşului de ou la exterior şi carnea albă la interior. Cresc în grupuri, în pădurile umbroase şi umede.

Ghebele au la maturitate pălăria aproape plană, cu mici solzi bruni, dispuşi în cercuri. Pe picior au un inel cu marginile în jos. Aceste ciuperci apar toamna în tufe mari, cu multe exemplare.

Mai multe - Stil de viață

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite