Cele mai puternice temeri în căsnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate temerile legate de căsnicie pot fi reduse la una singură: frica de a pierde persoana iubită
Toate temerile legate de căsnicie pot fi reduse la una singură: frica de a pierde persoana iubită

Detaliile diferă de la cuplu la cuplu, dar esenţa rămâne aceeaşi: frica de a pierde. Cea mai mare teamă este când realizezi, înainte de a te căsători, că mariajul este pentru totdeauna. Deşi nu mai este chiar aşa, iar divorţul a ajuns la fel de comun precum căsătoria, tradiţia a rămas întipărită în mintea noastră. „Şi da, căsnicia este pentru totdeauna”, după cum punctează Sheryl Paul, consilier.

„De când m-am logodit sunt foarte speriată“, mărturiseşte Emily pentru Sheryl Paul, consilier pentru anxietate, blogger la „Huffington Post“. „Nu ar trebui să fiu aşa, asta ar trebui să fie cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea“. Emily nu este singura. Ceea ce începe ca o teamă moderată, normală, se transformă uşor, uşor, în anxietate.

Cele mai frecvente temeri legate de căsnicie, conform specialistei Sheryl Paul, sunt:

- frica de divorţ

- frica de înşelat

- frica de o căsnicie asemănătoare cu a părinţilor (distanţarea, certurile, căsnicie lipsită de dragoste)

- frica de a nu mai fi îndrăgostit(ă) de soţ/soţie

- frica de necunoscut (Cum va fi căsnicia? Oare se va schimba totul după ceremonie?)

Dacă am trăi într-o cultură care ar încuraja cuplurile logodite să exploreze aceste temeri premaritale, în loc să uite de ele, şi să depună toată energia în acea mică petrecere care urmează ceremoniei, le-am putea spune că teama este normală mai ales în zilele noastre când multe căsnicii se termină în divorţ”, spune Paul. Dar, în loc de asta, sfaturile noastre limitează şi condiţionează logodna. „Dacă ţi-e frică, mai mult ca sigur că este ceva în neregulă. Eşti logodit, ar trebui să fie cel mai fericit moment din viaţa ta!“

În acest punct, teama normală este strivită şi se va sufoca în mesajele noastre disfuncţionale despre dragoste, romantism şi căsătorie. Dar aceste temeri se transformă în anxietate şi vor ieşi la suprafaţă în gânduri negative ca: „Dacă nu-l/n-o iubesc îndeajuns? Dacă fac o greşeală? Dacă mă mulţumesc cu ce am acum, dar aş putea da peste ceva mai bun? Dacă, într-adevăr, este ceva greşit în relaţia mea şi ce simt acum nu este anxietate, ci instinctul care îmi spune să las baltă totul că nu e pentru mine?”.

Mulţi dintre cei care o vizitează pe Sheryl pentru sfaturi sunt implicaţi în relaţii sănătoase, pline de iubire, relaţii bazate pe încredere reciprocă. „Ceea ce simt ei nu este instinct. Este, pur şi simplu, o teamă care a ajuns la alt nivel. Cei consiliaţi de mine, într-un final, au ajuns la concluzia că ar fi greşit enorm dacă şi-ar fi ascultat temerile şi ar fi ieşit dintr-o relaţie care acum le aduce numai bucurie“, spune Sheryl.

Dacă aruncăm o privire peste cele cinci temeri principale de căsnicie, totul poate fi redus la o singură problemă: frica de a pierde. Cu toţii am fost răniţi şi cu toţii ştim că o relaţie serioasă necesită un angajament riscant şi implică chiar probabilitatea unei pierderi. Mulţi oameni au ideea subconştientă că dragostea este o pierdere. Dacă această idee nu este adusă la suprafaţă şi nu este „vindecată“, ea va fi cea care va lua hotărârile în locul vostru.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite