Ce se ascunde dincolo de jurământul de celibat: viaţa secretă a preoţilor catolici

0
0

Un sociolog din Irlanda, absolvent de teologie, a publicat zilele trecute o carte în care dezvăluie viaţa secretă a preoţilor catolici, pe baza confesiunilor unora dintre aceştia. Relaţii homosexuale, lupta de a respecta jurământul de celibat, bătălie adesea pierdută de slujitorii Domnului, şi vizitele în cluburile gay se regăsesc în controversatul volum.

Dr. John Weafer, un sociolog din Irlanda care a făcut studii teologice, a publicat concluziile unui studiu axat pe viaţa personală a preoţilor catolici în cartea "Thirty-Three Good Men: Celibacy, Obedience and Identity" („33 de bărbaţi de nădejde: Celibat, Obedienţă şi Identitate“), carte care include şi mărturiile a 33 de preoţi, mulţi dintre ei foşti colegi de seminar cu care Weafer a păstrat legătura în ultimii 30 de ani. 

Cartea conţine descrieri destul de intime din viaţa personală a preoţilor catolici, de la relaţii romantice şi afirmaţii referitoare la abuzuri până la probleme din viaţa de zi cu zi ale acestora.

Printre mărturiile din carte se numără şi cea a unui preot hirotonisit în 1990, identificat cu iniţialele Fr L, care a povestit că a ajuns să se culce cu un coleg. „Deşi ne-am jurat că nu se va mai întâmpla niciodată aşa ceva, s-a mai întâmplat şi ne-a dat vieţile peste cap“, i s-a confesat acesta sociologului Weafer. Acelaşi preot povesteşte despre existenţa unei „lumi gay clericale“ în Irlanda, şi că în timpul unei vizite pe care a făcut-o într-un bar gay din Dublin a recunoscut în mulţime nouă preoţi. 

image

Autorul studiului nu crede că mai marii Bisericii Catolice vor fi surprinşi să citească astfel de dezvăluiri, mai ales că în Irlanda există un grup de susţinere pentru preoţii gay, iar unul dintre reprezentanţi i-a declarat că mai mulţi episcopi au fost invitaţi să ia parte la o serie de întâlniri informale, notează Huffington Post. 

În ciuda faptului că Biserica Catolică are o poziţie strictă referitoare la relaţiile gay şi ţine foarte mult la respectarea jurământului de celibat, Weafer a descoperit că mulţi preoţi întâmpină numeroase probleme în încercarea de a se conforma acestei reguli şi că puţini dintre preoţi îi judecă pe fraţii care calcă pe alături. Arhiepiscopul din Dublin, Diarmuid Martin, a declarat recent că nu a citit cartea lui Weafer, dar că ştie că celibatul este o încercare grea pentru mulţi preoţi catolici. 

Ştiu ce se petrece cu preoţii mei. Cunosc preoţi dedicaţi, dar şi preoţi care se zbat ca să reziste şi îi susţin pe toţi. Dar nu cred că dacă oamenii dau greş trebuie să abolim celibatul, a declarat Arhiepiscopul Diarmuid Martin.

La rândul său, Weafer a declarat că toţi preoţii cu care a stat de vorbă pentru realizarea studiului „au dorit să transmită un mesaj, dincolo de poveştile personale: aşa arată viaţa mea ca preot. Sunt oameni care au primit chemarea lui Dumnezeu şi îşi trăiesc viaţa aşa cum consideră că este potrivit pentru ei. Sunt fiinţe umane înainte de toate“. 

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite