Ce mai calculează oamenii. Cele mai ciudate măsurători ale oamenilor de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii măsoară orice. Chiar şi evenimentele sau acţiunile foarte vagi şi-au găsit o măsurătoare, iar unii oameni de ştiinţă calculează cât de homosexual este cineva sau cât de stresantă poate fi o activitate.

Scara Kinsley sau Kardashev sunt necunoscute, dar ele măsoare sexualitatea şi nivelul de avans tehnologic al unei civilizaţii. De asemenea, homofobia şi tornadele şi-au găsit măsurătorile lor.

Iată mai jos o listă cu cele mai stranii lucruri pentru care oamenii de ştiinţă au găsit scale:

Indexul Schmidt pentru durerea înţepăturii

Calculează durerea pe care o resimt oamenii după ce sunt înţepaţi de către albine, muşte sau furnici. Spectrul calculat este de la 1.0 la 4.0. O albină înregistrează 1.0, iar furnica-glonţ sud-americană are 4.0. Comentariile măsurătorii sunt cele mai interesante. Astfel, scrie „The Huffington Post", înţepăturile viespilor înregistrează 2.0 şi sunt caracterizate drept „fierbinţi şi fumegânde şi lipsite de respect".

image

Scara Riddle pentru măsurarea homofobiei

Cât de homofobă este o persoană? Scara Riddle măsoară acest sentiment pornind de la extrem, repulsie, trecând apoi de la milă, toleranţă, acceptare, suport, admiraţie, apreciere şi acceptare totală.

image

Scara Bristol

Poate una dintre cele mai ciudate scale din lume. Ea măsoară consistenţa materiei fecale umane, uneori cu descrieri dure. Tipul 1 vorbeşte despre bucăţi mari şi tari ca o nucă, până la tipul 7 care este „apos, fără bucăţi solide. Lichid în totalitate". Cercetătorii au analizat soliditatea materiei fecale deoarece credeau că aceasta poate fi un indicator al vitezei de digestie şi excreţie. Pe lângă acest lucru, scara Bristol este celebră, tricouri cu aceasta putând fi imprimate.

image

Indexul Waffle

Cum poţi măsura furtunile în cel mai ciudat mod? Analizând cât de afectate au fost lanţurile de gogoşerii „Waffle House" din Statele Unite. Acest indice a pornit de la faptul că gogoşeriile se lăudau că sunt deschise în orice condiţii atmosferice. „Dacă ajungi acolo şi Waffle House este închis, vremea e foarte rea". Nu este un indicator ştiinţific, ci unul pornit din cultura populară.

image

Scara Nordwood pentru chelie

Analizează cât a mai rămas din părul unui bărbat afectat de calviţie. Nordwood oferă şi o reprezentare vizuală a stadiilor în care se poate afla un bărbat de-a lungul vieţii. Nu toţi bărbaţii sunt afectaţi de acest fenomen, dar, în schimb, unele forme de calviţie au modele mai ciudate.

image

Scara care-ţi spune cât de homosexual eşti

Denumită şi scara Kinsley, după sexologul Alfred Kinsley, aceasta variază de la 0 (exclusiv heterosexual) la 6 (exclusiv homosexual). Aceste valori nu sunt măsurate în funcţie de percepţii subiective, ci de numărul şi sexul partenerilor sexuali. În momentul de faţă, scara Kinsley a fost modificată, implicând mai mulţi parametri.

image

Indexul Fujitsa

Măsoară intensitatea tordnadelor şi nu ar fi ciudată dacă nu ar fi implicate măsurători mai stranii. Distrugerile sunt măsurate în grade, iar fiecare clădire dată jos de o tornadă are propriul ei indice. Astfel, McDonalds primeşte alte grade de distrugere decât clădirile guvernamentale. De asemenea, indexul Fujitsa este mai exact decât altele deoarece nu porneşte de la premisa că o tornadă mai mare este şi mai distructivă.

image

Scara Kardashev

În funcţie de câtă energie controlează, o civilizaţie este mai avansată sau nu. Aceasta este teoria din spatele acestei măsurători. Toată măsurătoarea este ipotetică, deoarece Pământul nu a atins niciodată tipul 1, adică cel mai înalt nivel de avansare ştiinţifică.

image

Clasamentul Scoville

Măsoară nivelul de iuţeală a unor ardei iuţi sau a altor substanţe care conţin capsaicină, un produs care este responsabil pentru senzaţiile „iuţi" din gură. Ardeii Bell sunt cei mai puţin „arzători", având nota 0, iar capsaicina pură are nota 16 milioane. Cel mai iute ardei cunoscut oamenilor primeşte un milion de puncte, iar spray-ul cu piper al poliţiei între 500.000 şi două milioane.

image

Scara Holmes şi Rahe

Listează mai multe evenimente stresante din timpul vieţii, dându-le puncte de la 0 la 100 pentru a descrie cât de profund a fost efectul acestora. De exemplu, 100 de puncte primeşte moartea unei rude apropiate, iar 11 - infracţiunile minore. Un scor mai mare poate indica eventuale probleme de sănătate în viitor, iar o persoană care a înregistrat pe o perioadă scurtă de timp un punctaj de 300 are risc crescut de îmbolnăvire.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite