Cât timp este bine să păstrezi în congelator legume, mâncare gătită şi carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele alimente pot fi congelate chiar şi un an de zile/FOTO therewasacrookedhouse.wordpress.com
Unele alimente pot fi congelate chiar şi un an de zile/FOTO therewasacrookedhouse.wordpress.com

Multe alimente pot fi păstrate în congelator mult mai mult timp decât credem noi: luni de zile sau chiar un an. Din păcate, deseori aruncăm unele produse din congelator, considerând că s-au alterat, deşi ele sunt în continuare foarte bune.

Prin expunerea la temperaturi foarte scăzute, de -18 grade Celsius, bacteriile nu se mai pot dezvolta pe alimente. Teoretic, alimentele pot fi congelate oricât de mult, dar în timp calitatea lor scade, de aceea este bine să ţinem cont de aceste informaţii extrem de utile.

9 luni pentru carnea de viţel şi de miel

FreezerLabels.net a realizat un infografic în care prezintă cât timp poate fi păstrat la congelator fiecare aliment. De exemplu, anumite tipuri de carne pot fi congelate în siguranţă chiar şi un an de zile, scrie Huffington Post. Este vorba de fripturile de porc sau de vită, dar şi de curcanul sau puiul congelat întreg. 

Viţelul şi mielul trebuie congelate doar 9 luni, la fel şi bucăţile de pui sau curcan. Organele interne (limbă, inimă, ficat, rinichi) se păstrează doar 3-4 luni. Carnea gătită se poate congela 2-3 luni, şunca doar o lună, iar cârnaţii cel mult 1-2 luni.

Şi pâinea sau prăjiturile pot fi congelate fără probleme. Pâinea poate fi păstrată 2-3 luni, iar prăjiturile între 2 şi 4 luni.

Peştele poate fi congelat între 2 şi 6 luni, iar în cazul homarilor sau al crabilor termenul poate fi extins la 1 an de zile. Ouăle crude, scoase din coajă şi puse în cutiuţe, pot fi păstrate o lună, iaurtul 2 luni, untul 6-9 luni, iar margarina un an. Brânza nu ar trebui congelată mai mult de 6 luni.

Şi legumele sau fructele pot fi congelate, chiar şi un an de zile, iar supele sau tocăniţa 2-3 luni. Laptele rezistă între 3 şi 6 luni la congelator, sucul proaspăt 6 luni, iar cel concentrat un an de zile. Când congelăm băuturi nu trebuie să le punem în sticlă, pentru că aceasta se va sparge, din cauză că lichidele se dilată când îngheaţă. Trebuie folosite numai sticle din plastic.

Şi mâncarea gătită poate fi păstrată în singuranţă: 3 luni pentru paste sau orez şi 2 luni pentru pizza.

Alimente care nu trebuie păstrate la congelator 

Există şi alimente care nu trebuie congelate. Printre acesta se numără produsele ambalate în vacuum, cafeaua, maioneza, smântâna, salatele, merele, cerealele, peştele la conservă, pepenii, vinetele, cartofii, băuturile acidulate, inclusiv berea, salata verde, varza, ouăle fierte, ridichile.

Este foarte important ca toate alimentele să fie bine ambalate, ca să nu intre în contact cu aerul. De asemenea, toate cutiile şi pungile ar trebui să aibă o etichetă cu data la care au fost puse în congelator.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite