Topul celor mai urâte 10 limbi vorbite în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă franceza şi italiana sunt primele menţionate în topurile celor mai frumoase, melodioase sau chiar sexy limbi din lume, există şi limbi considerate urâte din cauza sonorităţii sau modului bizar de pronunţie. Pe astfel de criterii s-a realizat un clasament al celor mai puţin plăcute limbi vorbite în lumea largă.

Portalul de turism Thrillist a realizat pe baza voturilor cititorilor din întreaga lume un clasament al celor mai urâte limbi. În cadrul clasamentului realizat pe criterii clar subiective, prima poziţie în top a fost ocupată de vietnameză.

1. Vietnameză

Limba vietnameză aparţine ramurii Mon-Khmer a sistemului limbilor din Asia de Sud-Est, care s-a transformat în limba Viet-Muong (sau limba vietnameză antică) şi după aceea s-a despărţit. În cei aproape o mie de ani sub dominaţie chineză şi sub dinastiile feudale, limbajul oficial era format de literele chinezeşte,  dar  aceasta a fost  şi  perioada  în  care  limba vietnameză s-a dezvoltat. Literele chinezeşte erau citite cu metoda vietnamezilor şi erau asimilate creând multe cuvinte vietnameze uzuale. Limba vietnameză s-a dezvoltat ajungând la crearea sistemului literelor care înregistrează sunetele limbii vietnameze pe baza literelor chinezeşte în secolul 13, care se numesc literele Nom.

În perioada coloniştilor francezi, literele chinezeşte au fost treptat eliminate, înlocuindu-se cu limba franceză care se folosea ca limba administrativă şi în sistemul de educaţie. În cele din urmă, alfabetul naţional s-a impus graţie avantajelor aduse prin simplitatea structurii, scrierii şi citirii, proza limbii vietnameze moderne primind favorabil influenţele pozitive ale limbilor şi culturilor occidentale. După Revoluţia din August 1945, limba vietnameză şi alfabetul naţional au obţinut poziţia unică, dezvoltându-se în toate domeniile şi reflectând toate realităţile vieţii, conform Wikipedia. Vietnameza este limbă mono-silabică.

2. Somaleză

Limba somaleză aparţine ramurii estice a limbilor cushidice, care fac parte din familia de limbi afro-asiatice. Somaleza este cea mai bine documentată dintre limbile cushidice, cu studii academice începute înainte de 1900. În afară de Somalia, limba somaleză mai este vorbită în Somaliland, stat nerecunoscut la nivel internaţional, Djibouti, Etiopia, Yemen şi Kenya. Există comunităţi de limbă somaleză şi în Orientul Mijlociu, Europa şi America de Nord. Aproximativ 13-25 milioane de oameni sunt vorbitori nativi de limbă somaleză, iar pentru 500.000 somaleza este a doua limbă.

3. Chineză

Limba chineză este cea mai vorbită limbă din lume, fiind limba oficială în Republica Populară Chineză, în Taiwan şi una din limbile oficiale în Singapore. Din populaţia Chinei, aproximativ 95% sunt vorbitori de chineză.

4. Turcă

Limba turcă este o limbă turcică vorbită în principal în Turcia (72,9 milioane), dar şi în Bulgaria (810.000), Cipru (175.000), Grecia (300.000), România (30.000) şi de emigranţii turci din Uniunea Europeană (între 3 şi 4 milioane). Numărul vorbitorilor nativi de limba turcă este estimat la 80 de milioane, iar numărul total de vorbitori la 95 de milioane. Limba turcă vorbită în Turcia face parte din marele grup al limbilor altaice şi este aglutinantă. Foloseşte preponderent sufixele, iar prefixele mai rar.

5. Germană

Limba germană aparţine grupului vestic al limbilor germanice şi este vorbită ca limbă maternă de majoritatea populaţiei în Germania, Austria, Elveţia, Luxemburg şi Liechtenstein, în estul Belgiei, precum şi în regiunea Nordschleswig din sudul Danemarcei, în regiunea autonomă Tirolul de Sud din Italia etc. Este vorbită ca limbă maternă de peste 100 de milioane de oameni.

6. Wolof

Wolof este o limbă vorbită în Senegal, Gambia, Mauritania, de nativii Wolof, fiind limba locală folosită de majoritatea populaţiei. În Senegal este promovată ca a doua limbă oficială, în condiţiile în care cea mai mare parte a locuitorilor nu vorbesc franceza. Populaţia Wolof reprezintă 40% din populaţia Senegalului, aceştia formând clasa superioară conducătoare a imperiilor antice, drept care deţin şi astăzi funcţii importante în afaceri şi politică.

7. Kazahă

Limba kazahă este o limbă altaică, membră a grupului vestic al limbilor turcice. Este răspândită mai ales în Kazahstan, fiind vorbită şi în Rusia şi China, cu un număr total de vorbitori estimat la 11,5 milioane. Principalele caracteristici ale limbii kazahe sunt caracterul aglutinant si armonia vocalelor.

8. Arabă

Limba arabă este cea mai mare subramură, ca număr de vorbitori, aflată în uz, din cadrul familiei de limbi semitice. Clasificată ca semitică centrală, aceasta este înrudită îndeaproape cu akkadiana, ebraica, aramaica, siriaca, cananeana, feniciana, limbile etiopiene (gheeză, tigrină, tigri, amhară) etc. În momentul de faţă, araba este limba oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Comore (alături de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alături de somaleză), Sudan, Tunisia, Yemen. Limba arabă este vorbită de aproximativ 250 de milioane de persoane în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

9. Suedeză

Limba suedeză face parte din familia limbilor germanice de nord sau scandinave, vorbită de aproximativ 9 milioane de oameni în Suedia şi alte zone din Finlanda, unde are acelaşi statul legal cu limba finlandeză. Împreună cu celelalte limbi germanice de nord, suedeza are la origine nordica veche, limba comună a popoarelor germanice care au trăit în Scandinavia în timpul perioadei vikinge. Este în prezent limba scandinavă cu cel mai mare număr de vorbitori.

10. Coreeană

Limba coreeană este limba oficială a Coreei de Sud şi a Coreei de Nord, fiind vorbită de aproximativ 78 de milioane de vorbitori în toată lumea. Este şi una dintre limbile oficiale în China. Clasificarea acestei limbi aglutinante este disputată, fiind considerată de unii lingvişti ca fiind parte din familia altaică, iar de alţii o limbă izolată, care nu este similară din punct de vedere genealogic cu nici o altă limbă. Limba coreeană este o limbă aglutinantă.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite