Video Toamna, vremea ideală pentru drumeții în Retezat. Ce trebuie să știe turiștii care ajung la munte
0Zilele însorite de toamnă sunt una dintre perioadele ideale pentru drumețiile în Munții Retezat. Traseele turistice sunt încă accesibile, iar natura oferă o priveliște reconfortantă. Salvamontiștii atrag atenția călătorilor să fie echipați adecvat pentru munte și să țină cont că vremea de afară.

Zeci de trasee turistice sunt amenajate și marcate în Retezat, unul dintre cele mai atractive ținuturi de munte din România, însă odată cu apropierea iernii, unele dintre trasee devin tot mai greu accesibile, iar riscurile la care se supun drumeții neexperimentați sunt tot mai mari.
Sâmbătă seara, un călător încălțat cu pantofi de oraș a avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor, după ce a rămas blocat într-o zonă de abrupt.
Bărbatul de 40 de ani, din Republica Moldova ajunsese în apropiere de Porțile Închise, pe un traseu dificil de creastă. Era prea obosit pentru a-și mai continua drumeția și nici nu avea echipamentul adecvat pentru a-și petrece noaptea pe munte, în condițiile vremii neprielnice.
„Turistul solitar, epuizat după un traseu prea lung pentru puterile sale și deficitar echipat pentru condițiile meteo actuale, a fost găsit și coborât la poalele muntelui”, a informat Salvamont Hunedoara.
Bărbatul a fost recuperat cu ajutorul corzilor și sistemelor de lansare și tracționare, fiind necesare mai multe rapeluri si manevre de elevare pentru a putea fi adus în creastă.

Nu a fost singura intervenție complexă pe munte, la care au participat salvamontiștii din retezat în ultimele luni. Turiștii accidentați, rătăciți după ce s-au abătut de la traseele marcate sau care nu și-au dozat bine efortul pentru ascensiunile pe potecile abrupte și, uneori, riscante din Retezat au apelat la ajutorul lor.
Salvamontiștii le recomandă amatorilor de drumeții ca întotdeauna înainte de a porni în expediții montane în această perioadă să verifice prognoza meteorologică din zona unde călătoresc și condițiile de ascensiune pe munte. Turiștii trebuie să acorde importanță calității echipamentelor și îmbrăcăminții, să rămână hidratați și hrăniți și să evite acțiuni riscante.
De ce toamna poate fi ideală pentru drumeții în Retezat
Cele mai multe trasee turistice din Retezat sunt accesibile în această perioadă, iar drumurile forestiere din Parcul Național Retezat pot fi străbătute cu mașina, chiar dacă reprezentanții rezervației anunță că starea drumurilor poate fi afectată de pe o zi pe alta de condițiile meteorologice schimbătoare de pe munte.
De la mijlocul lunii noiembrie, unele drumuri folosite de turiști, cum este cel între Lacul Gura Apelor și Poiana Pelegii din Retezat, preferat de cei care vor să ajungă mai repede la Lacul Bucura, vor fi închise pe durata iernii. Astfel, traseele spre lacurile glaciare vor fi tot mai puțin accesibile. În schimb, rămâne accesibil traseul spre Cascada Lolaia (video) care continuă spre cabanele Pietrele și Gențiana.
De asemenea, odată cu răcirea vremii, zonele de creste vor fi tot mai dificil de explorat, iar riscurile pentru turiști vor crește, din cauza umidității și a înghețului. Scurtarea perioadei cu lumină a zilelor va reduce și ea timpul alocat excursiilor, iar temperaturile scăzute de pe crestele care ating aproape 2.500 de metri vor îngreuna călătoria.


























Până atunci, zilele însorite de toamnă pot reprezenta o perioadă ideală pentru excursii în Retezat. Între motivele enumerate de pasionații de călătorii care au ajuns pe munte sunt următoarele:
Explozia de culori a toamnei: Parcul Național Retezat (video - Adevărul) se întinde pe mai mult de 40.000 de hectare, iar peste jumătate din suprafața lui este acoperită cu păduri din diverse soiuri. Toamna, călătorii găsesc pe munte unele dintre cele mai spectaculoase amestecuri de culori în vastele păduri din Retezat. Este o vreme ideală pentru a face fotografii, cred unii dintre amatorii de drumeții.
Vremea este blândă: În văile adânci și umede ale Retezatului și în zona alpină, călătorii ar putea resimți disconfortul cauzat de temperaturile scăzute, umiditate și vântul rece, însă în această perioadă, frigul este suportabil pentru cei mai mulți drumeți, iar soarele are puterea de a încălzi atmosfera. Aerul curat de munte contribuie și el la reușita unei ieșiri în natură.
Toamna este vremea recoltelor: În satele de la poalele Retezatului și chiar pe traseele de munte turiștii pot găsi roade ale naturii, dovleci, struguri, nuci, mere sau fructele unor arbuști fructiferi. În general, fiind în afara sezonului turistic de vară sau de iarnă, prețurile de cazare la pensiunile din zona Hațegului și de la Râușor (video) sau a Văii Jiului - „porțile” de intrare în Retezat, sunt și ele mai reduse.
Sfaturi de drumeție pe munte
Salvamont Hunedoara oferă o serie de sfaturi turiștilor care urcă în această perioadă pe traseele montane:
- Informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, precum și despre starea vremii. Luați și o hartă a zonei.
- Alegeți echipamentul, materialele și alimentele necesare, în funcție de anotimp și de condițiile meteo, prevăzând și situații deosebite.
- Porniți devreme la drum, dar evitați să plecați singur.
- Dozați-vă forțele și respectați regulile de igienă și alimentație la efort.
- Informați cabanierul, salvamontiștii sau apropiații asupra traseului pe care doriți să-l urmați și ora aproximativă de revenire.
- Alegeți traseele în funcție de pregătirea celui mai slab membru al grupului.
- Nu părăsiți poteca. Urmăriți marcajele și indicatoarele de pe traseu.
- Respectați restricțiile impuse pe anumite porțiuni ale traseului;
- În cazul apariției unor dificultăți sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cel mai apropiat refugiu sau cereți ajutor. În nici un caz nu lăsați în urmă pe cei obosiți sau accidentați.
- În caz de furtună sau descărcări electrice părăsiți imediat creasta și nu va adăpostiți lângă stânci sau copaci singuratici.
- Dacă în caz de ceață trimiteți în cercetare pe cineva, acesta nu trebuie să se îndepărteze mai mult decât îl puteți auzi.
- Nu consumați băuturi alcoolice înaintea sau în timpul drumețiilor.
- În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și a asigura accidentatul.
- În caz de rătăcire păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pentru a preveni hipotermia. Anunțați Salvamontul (telefon Salvamont: 0725.82.66.68 sau 0-SALVAMONT).
Potrivit salvamontiștilor, din bagajul celor care se aventurează în vreme pe munte nu trebuie să lipsească sistemele de comunicare și navigație (busolă, telefon cu aplicații GPS, hartă), îmbrăcămintea adecvată (echipamente impermeabile pentru ploaie sau ninsoare, pulovăr gros sau un polar, căciulă și mănuși, bocanci, îmbrăcăminte lejeră care să nu jeneze și care să nu vă facă să transpirați.
Sunt necesare și bidonul cu apă, alimentele, lanterna (cu baterii de rezervă), o trusă de prim-ajutor, bricheta sau chibritele pentru foc, o pătură care ar putea fi folosită ca adăpost de urgență și un sac pentru strângerea deșeurilor, care nu trebuie aruncate pe munte.