Țara care ar putea depăși Franța ca număr de vizitatori. Numărul turiștilor în această destinație a crescut cu 70%, după pandemie

0
Publicat:

Țara situată pe două continete, care a înregistrat o creștere de peste 70% a numărului de vizitatori de la pandemie încoace, ar putea să ia locul Franței, în topul celor mai vizitate țări din Europa.

Turcia a avut cu 70% mai mulți vizitatori în 2023 față de 2019- Foto Shutterstock
Turcia a avut cu 70% mai mulți vizitatori în 2023 față de 2019- Foto Shutterstock

Turcia este țara care ar putea să depășească Franța, cea mai vizitată țară din Europa, potrivit Euronews.  

În aceasta țară, numărul de turiști a crescut cu peste 70% și se estimează că va depăși Franța în ceea ce privește numărul de vizitatori. 

Turismul pare că și-a revenit după perioada în care nu s-a putut călători din cauza virusului Sars-CoV-2. Numărul de vizitatori din Europa a ajuns aptoape la nivelul la care se afla înainte de pandemie. De aceea, destinațiile europene au fost mult mai aglomerate în acest an. 

Dacă vorbim despre banii cheltuiți de turiști, călătoriile din acest an vor valora cu 19% mai mult decât cele din 2019, deși numărul vizitatorilor a fost cu 3% mai mic în acest an față de perioada de dinaintea pandemiei, conform datelor din raportul  WTM Global Travel Report. Această analiza a inclus Marea Britanie și Turcia. 

Raportul citat arată că bătrânul continent este regiunea cu cel mai mare volum și cea mai mare valoare a vizitelor primite. 

Turcia are cea mai mare creștere a numărului de vizitatori față de 2019, mai exact cu 73% mai mulți turiști au ales această țară ca destinație de vacanță în 2023. 

Deși Franța și Spania rămân cele mai mari două destinații pentru călătoriile de agrement, cu peste 70 de milioane de vizite, Turcia se află pe locul trei, cu peste 45 de milioane de vizite în ultimul an, fiind urmată de Statele Unite ale Americii, cu mai mult de 41 de milioane de vizite de agrement. 

Franța și Spania au înregistrat creșteri de peste 30% în acest an față de 2019, în ceea ce privește numărul de turiști. 

O altă țară care a avut performanțe deosebite, este Croația, a zecea cea mai mare piață din Europa. Aceasta a avut cu 51% mai mulți turiști față de perioada prepandemică. 

Țările din Europa domină clasamentul la nivel global în materie de destinații turistice. Franța, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Germania și Austria sunt în top 10 cele mai vizitate destinații din lume. Doar Statele Unite ale Americii, Japonia și Thailanda mai sunt prezente în acest top. 

Cum se explică popularitatea Turciei

Unul dintre motivele pentru care Turcia a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de turiști ar putea fi deprecirea lirei turcești, lucru care a făcut vacanțele în această țară mai accesibile pentru călători. 

De asemenea, numărul obiectivelor turistice, dar și varietatea acestora, fac din țara de pe două continete o alegere ideală pentru vizitatorii din toată lumea. 

Stațiunile de lux de la malul mării devin o alternativă mai accesibilă din punct de vedere al bugetului decât cele de pe Coasta de Azur, din Franța. 

Monumentele istorice și cultura țării fascinează milioanele de turiști. Fie că vorbim de culorile și arhitectura otomană spectaculoasă din Istanbul sau de monumentele antice de la Efes, Turcia are multe povești de spus pentru călători. 

Un alt loc care îi captivează pe turiști este Cappadocia, situată în inima țării. Baloanele cu aer cald, hotelurile din peșteri și peisajele sculptate în stâncă sunt căutate de vizitatori de petutindeni. 

Turcia este una dintre singurele destinații europene care nu au interzis zborurile din Rusia, de aceea, se estimează că  7 milioane de ruși vor vizita aceasta țară în 2023, față de aproximativ 5 milioane în 2022. 

În 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), peste 324.000 de români au călătorit în Turcia doar prin intermediul agențiilor de turism. Turcia se află pe locul doi în topul destinațiilor preferate de turiștii români, după Grecia. 

Potrivit raportului WTM, popularitatea Turciei va continua și anul viitor, făcând din aceasta cea de-a doua cea mai valoroasă țară din regiune. 

Țările din Europa par să-și fi revenit la nivelul de turism de dinainte de pandemie, însă lucrurile nu stau la fel de bine pentru destinațiile din Asia, potrivit raportului WTM realizat în colaborare cu  Tourism Economics, care a fost prezentat luna aceasta la Londra. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite