Singurul circuit de artă stradală din lume care cuprinde şcoli şi licee se află în Sibiu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul Circuit de Artă Stradală din lume care include şcoli şi licee acoperă peste 3.500 de metri pătraţi de ziduri pictate şi se află în România, la Sibiu. Jumătate dintre picturile murale au fost realizate în ediţia de anul acesta a Sibiu International Street ART Festival şi doresc inspirarea turiştilor spre explorarea întregului oraş.

În cadrul celei de-a treia ediţii a Sibiu International Street ART Festival, 29 de artişti români şi străini au transformat schiţe în lucrări de mari dimensiuni care dau culoare zidurilor gri din zone mai puţin favorizate din oraş. 17 noi picturi murale au completat astfel peisajul oraşului, după alte 31 de lucrări realizate în timpul primelor două ediţii ale festivalului, şi toate fac astăzi parte din Sibiu Street Art Tour.


„Turul de Artă Stradală de la Sibiu s-a născut din dorinţa de a arăta turiştilor şi alte zone ale oraşului, nu doar centrul istoric. Circuitul este un instrument foarte bun cu care operatorii de turism pot lucra, Sibiul aliniindu-se astfel puţinelor mari oraşe ale lumii precum Paris, Berlin, Londra, Bristol sau New York, care se pot mândri cu un astfel de tur”, spune Florina Vlad, Art Director al Sibiu International Street ART Festival.


Sibiu Street Art Tour este o alternativă la turismul obişnuit, dar şi un altfel de mod de a valorifica o plimbare cu bicicleta. Turul este promovat printr-o hartă distribuită gratuit turiştilor sau sibienilor în diferite locaţii din oraş, inclusiv centrul iVelo, harta fiind principalul suport care ghidează un participant în fiecare locaţie şi oferă informaţii despre artişti şi lucrări.

48 de lucrări amplasate în zone mai puţin explorate ale Sibiului

Circuitul cuprinde 48 de picturi murale şi instalaţii, toate amplasate în zone mai puţin explorate ale Sibiului, pe 3.500 de metri pătraţi de ziduri.
„Multe administraţii locale din lume au început să plătească artiştii pentru a lucra în cartiere mărginaşe, observându-se că oamenii au mai multă grijă de mediul înconjurător acolo unde artiştii pictează. Suntem mândri că Policolor, prin campania „Culorile României”, sprijină un astfel de proiect”, declară Camelia Dragomirescu, director de marketing Policolor.
Premiera ediţiei din 2017 a fost realizarea unei lucrări („Îmbrăţişare”) pe o clădire privată din Sibiu, un bloc de locuinţe, de către artistul Pisica Pătrată (pe numele său real Alexandru Ciubotariu), ambasador al campaniei „Culorile României”.

Galerii de artă urbană pe instituţii de învăţământ

Între lucrările realizate vara aceasta şi incluse în Sibiu Street Art Tour, transformându-l în circuit unic în lume, menţionăm muralul lui Recis, cel mai mare ca dimensiune – 140 mp, realizat pe un zid lateral al Liceului Economic „George Bariţiu”. O altă şcoală care îşi aşteaptă elevii la toamnă cu o adevărată galerie de artă în aer liber este Liceul Pedagogic, cu şapte lucrări, urmată de Şcoala Generală nr. 21, cu patru murale, şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – cu două lucrări.
Prin campania „Culorile României”, Policolor a sprijinit această ediţie a Festivalului Sibiu International Street ART cu 500 de kilograme de vopsea Spor pentru interior şi exterior, alături de coloranţii necesari.

14 tone de vopsea, baiţuri şi tencuială pentru proiectele din 2017

În 2017, „Culorile României” ajunge în oraşele Bucureşti, Brăila, Piteşti, Filiaşi, Sibiu şi comunele Vorona (judeţul Botoşani) şi Hăşmaşu (judeţul Arad). Proiecte speciale se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, dar şi cu Asociaţia Culturală „Nouă ne pasă”, prin programul Interesting Times Bureau, în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei şi Asociaţia Visual Playground.


Anul acesta, pentru cele 15 proiecte incluse deja în program de către Policolor SA, producător român de lacuri şi vopsele cu o experienţă de peste 50 de ani în piaţă, vor fi donate aproximativ 14 tone de vopsea, baiţuri şi tencuială.

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite