Pe ce loc se plasează Bucureştiul în topul celor mai ieftine oraşe din Europa în care poţi închiria o maşină

0
0
Cele mai ieftine oraşe de rent-a-car din Europa. FOTO shedboss.com.au
Cele mai ieftine oraşe de rent-a-car din Europa. FOTO shedboss.com.au

Plănuieşti un tur în Europa vara aceasta? Află unde îţi poţi face vacanţa cu bani puţini, la volanul unei maşini închiriate, dar şi cum poţi economisi bani ţinând cont de câteva sfaturi simple, atunci când închiriezi un automobil.

Un studiu realizat de Magrenta scoate la iveală cele mai prietenoase oraşe de rent-a-car pentru turiştii care vor să-şi petreacă o vacanţă în excursie prin Europa. În 7 dintre cele 36 de capitale analizate, turiştii pot închiria o maşină mai ieftin decât din Bucureşti, direct de la aeroport.

Care sunt cele mai ieftine şi cele mai scumpe capitale?

În cele mai ieftine 10 capitale, preşul de bază pentru închirierea unei maşini este sub 100 euro. În destinaţii de top precum Spania (Madrid), Germania (Berlin) şi Cehia (Praga), serviciile de rent-a-car sunt chiar mai ieftine decât în Bucureşti.

Bratislava (Slovacia) este pe primul loc în topul celor mai ieftine capitale, în timp ce Bucureştiul se plasează pe locul 8.

La celălalt pol, cea mai scumpă locaţie de închiriere de pe bătrânul continent este Berna (Elveţia), unde o închiriere de 6 zile pleacă de la 342 euro - cu aproape 27% mai mult decât în capitala Norvegiei, clasată pe locul 2. În Oslo, vei plăti cel puţin 270 euro pentru aceeaşi perioadă de timp.

Dacă vrei să faci o excursie cu maşina într-o ţară UE fără prea multe cheltuieli, evită să mergi în Grecia (Atena), Irlanda (Dublin) şi Finlanda (Helsinki). La capitolul închirieri auto, acestea sunt cele mai scumpe capitale din Comunitatea Europeană.

rent a car

Costuri suplimentare şi cum să economiseşti

Pe lângă preţul de bază, şoferii vor plăti o garanţie rambursabilă, cu valoare cuprinsă între 250-700 euro. Costurile de asigurare şi cele ale serviciilor opţionale (navigator GPS, scaun pentru copii, şofer suplimentar) variază de la o firmă la alta şi nu sunt incluse în pachetul de bază. 

De unde să închiriezi: din oraş sau din aeroport?

De obicei, serviciile de rent-a-car direct din aeroport sunt foarte scumpe, datorită costurilor operaţionale şi taxelor impuse companiilor care au ghişeul chiar în aeroport. O închiriere auto din aeroport poate costa aproape dublu dacă nu rezervi în avans.

Cu toate acestea, studiul Magrenta arată că, în majoritatea cazurilor (27 din 36 locaţii), este mai ieftin să închiriezi din aeroport decât din oraş atunci când faci o rezervare. Îţi recomandăm să rezervi mereu cu minim 3 săptămani în avans că să poţi alege dintre cele mai bune oferte.

În destinaţiile de top, unde serviciile de rent-a-car sunt foarte scumpe la aeroport, vei găsi preţuri mai accesibile în oraş, în general oferite de firmele locale. De exemplu, în Londra poţi plăti cu 38% mai puţin când închiriezi o maşină din oraş, preţul de bază pornind de la 128 euro (faţă de 208 euro, preţul celei mai ieftine închirieri auto din aeroport).

Berna, Oslo, Viena şi Stockholm sunt printre cele mai scumpe locaţii pentru închirieri din aeroport, însă în fiecare capitală vei găsi oferte mai bune atunci când închiriezi din oraş. Verifică mereu ofertele alternative şi apelează cu încredere la firmele locale de închirieri auto.

Top 15 cele mai ieftine capitale europene pentru închirieri auto Cost de baza pentru închiriere pe 6 zile (€) Cost închiriere pe 6 zile + costul combustibilului la preţ local (€) 1 Bratislava 63.3 1 Bratislava 126.3 2 Madrid 76.1 2 Vilnius 133.7 3 Liubliana 77.1 3 Madrid 136.6 4 Vilnius 79.2 4 Liubliana 139.6 5 Praga 82.8 5 Praga 141.3 6 Berlin 88.9 6 Bucureşti 150.1 7 Bruxelles 92.3 7 Varşovia 154.6 8 Bucureşti 95.1 8 Berlin 154.9 9 Amsterdam 95.7 9 Bruxelles 157.3 10 Varşovia 100.1 10 Budapesta 172.6 11 Budapest 115.6 11 Amsterdam 172.7 12 Paris 121.6 12 Paris 191.1 13 Nicosia 147.7 13 Riga 203.5 14 Riga 148.0 14 Sofia 203.7 15 Roma 150.3 15 Nicosia 205.2

Cât costă combustibilul?

Pentru a putea estima corect costul unui „road trip“ prin Europa, adăugaţi la preşul serviciilor de rental şi preţul combustibilului necesar pentru aproximativ 1000 km parcurşi, sau echivalentul unui plin (50 litri).

Dacă luăm în calcul şi costul carburantului necesar pentru o excursie de 500-1000 km (la un consum estimat între 5-10%), Bucureştiul urcă două locuri şi devine a şasea cea mai ieftină locaţie pentru excursii cu maşina închiriată.

Cum să eviţi taxele suplimentare

Deja ştii care sunt cele mai ieftine capitale - acum nu-ţi mai rămâne decât să îţi alegi destinaţia favorită şi să planifici călătoria. Dacă vrei să economiseşti şi mai mult, ţine cont de câteva sfaturi:

1. Rezervă in avans maşina şi extraopţiunile

Deşi e cel mai vechi truc, merită menţionat pentru că te va scăpa de costuri exagerate. Îţi recomandăm să rezervi maşina cu minim 3 săptămâni în avans (6 săptămâni când închiriezi în perioade de vârf - de Crăciun sau în miez de vară). De asemenea, selectează toate serviciile opţionale atunci când rezervi, ca să nu plăteşti extra la ghişeu.

2. Scapă de tot de serviciile opţionale

Împrumută un navigator de la un prieten sau vino cu propriul scaun pentru copii, dacă este posibil. Fiecare serviciu suplimentar este taxat pentru fiecare zi de închiriere şi va creşte considerabil preţul total de închiriere.

3. Returnează maşina exact aşa cum ai primit-o

Fă-i plinul şi asigură-te că maşina e curată la interior şi exterior. Dacă este nevoie, mergi cu ea la spălătorie, pentru a evita să plăteşti de 2-3 ori costul standard al unei spălări atunci când o returnezi. De asemenea, ţine minte că orice firmă de rent-a-car te va taxa pentru combustibilul lipsă.

4. Nu depăşi limita de kilometri

Nu toate companiile oferă kilometri nelimitaţi. Citeşte cu atenţie termenii de închiriere şi întreabă de limita de kilometraj atunci când nu eşti sigur. Unele firme te vor taxa per kilometri când depăşeşti limita şi poţi ajunge să plăteşti mai mult decât ţi-ai propus.

5. Returnează maşina la timp

Verifică ora de returnare cu reprezentanţii firmei atunci când ridici maşina. La fel ca în cazul unei şederi la hotel, s-ar putea să fie nevoie să o returnezi până la ora 12.00, indiferent de ora la care ai ridicat-o. Nu întârzia dacă nu vrei să plăteşti o zi de închiriere în plus.

Mai multe - Călătorii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite