Dezastrul demografic românesc de la „firul ierbii”: „Sunt copii lăsați, se destramă familii...” VIDEO

0
Publicat:

Sunt aproximativ 50.000 de români care au plecat definitiv peste hotare anul trecut, iar la țară fenomenul depopulării este mult mai vizibil decât la oraș. Ulițele aproape pustii din Maxenu, sat al comunei buzoiene Țintești, sunt principalul indiciu al depopulării, fenomen ce pare de nestăvilit.

Doamna Maria are trei copii stabiliți de mulți ani în vestul Europei. Prima a plecat fiica, în urmă cu 20 de ani, la Viena. Frații mai mici au ajuns ulterior în Anglia și Elveția, unde muncesc din greu să-și asigure traiul acolo dar și pentru a-și ajuta mama cu bani. 

„Am și eu copiii plecați și e foarte greu. Este depărtarea, sunt copii lăsați, se destramă familii, pentru bani chinuiți prin străinătăți. Nimeni nu a plecat de gras ce e. Nu ar sta și ei lângă casa lor? Ce să facă aici. Tineret nu mai este în sat. Să le dea Dumnezeu sănătate la toți și să-i ocrotească de orice și să vină sănătoși”, mărturisește localnica din Maxenu.

image

Aproape toți vecinii doamnei Maria (foto sus) au rude plecate peste hotare, copii, frați, veri. Domnul Dumitru are fiul în Spania de aproape două decenii. Ne spune că băiatul său ales să se mute departe de casa în care a crescut, să înfrunte dorul de părinți, pentru a-i oferi fiicei sale șanse în plus de reușită în viață. Speră ca într-o zi să-i aibă din nou aproape, în gospodăria pe care s-au apucat să o construiască la câteva ulițe depărtare. 

„Are fata născută acolo, crescută acolo. Acum, la anul, dă la facultate acolo. Nu cred că au de gând să rămână acolo. Poate doar copilul, care deja vrea să ceară cetățenie în Spania. Părinții ei ar vrea să se întoarcă. E greu cu ei departe. Uite, cum suntem și noi acum, bătrâni, când aveam nevoie de ajutor, stăm și ne uităm pe străzi”, spune domnul Dumitru (foto jos).

image

În august, multe dintre gospodăriile din Maxenu prind viață odată cu revenirea în vacanță a celor stabiliți în alte țări. Printre ei este și Ioana, o doamnă stabilită de 17 ani în Verona, Italia, oraș în care mai întâi se stabiliseră copiii ei. Are grijă de nepoți, pe care abia așteaptă să-i revadă. 

„Stau de mulți ani în Italia. Păi, dacă copiii au plecat, m-am dus după ei, să-i ajut acolo, să le cresc copiii, ce să facem. Acolo avem mulți vecini români. Sunt de la Râmnicu Sărat, din Brăila, sunt mulți. Au plecat și ei cum a plecat tot tineretul după Revoluție. Vă dați seama, sunt acolo de 17 ani, 20 de ani aproape, m-am acomodat”, mărturisește doamna Ioana (foto jos).

image

Deși satul Maxenu figurează în scripte cu 2.000 de locuitori, în realitate numărul este mai mic. Tinerii și-au părăsit gospodăriile, generație după generație, și au luat calea străinătății, atrași de mirajul unui trai mai bun și cu ajutorul celor plecați înainte.

„Noi sperăm ca mulți dintre cei plecați peste hotare și stau deja de câțiva ani să revină acasă. Sunt șanse, pentru că cei mai mulți observ că își păstrează locuințele, revin în vacanțe, alții își construiesc case de la zero, probabil pentru că au în plan să revină la un moment dat. De la vechiul recensământ, populația comunei a scăzut cu circa 300 de persoane”, declară Aurel Stoica, primarul din Țintești.

În august, satul prinde viață când vin acasă românii din Diaspora. FOTO Iulian Bunilă
În august, satul prinde viață când vin acasă românii din Diaspora. FOTO Iulian Bunilă

Migrația externă se menține la cote înalte, avertizează sociologii, experți în demografie. Datele Institutului Național de Statistică (INS), arată că, în 2022, 50.000 de români au părăsit țara, cifra fiind una record. Aceasta înseamnă o depopulare echivalentă cu cea a municipiului Giurgiu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite