Înăuntrul celei mai mari farmacii voodoo: brăţări din cozi de elefant şi poţiuni de dragoste din pudră de cameleon uscat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la capete uscate de maimuţă, lăzi pline cu pui de crocodili la creiere de antilope şi păsări moarte, marfa la reducere din târgul Marche des Feticheurs (Piaţa fetişiştilor) din Lomé, capitala republicii togoleze, este cel puţin neobişnuită pentru publicul occidental.

Cea mai mare farmacie voodoo din lume oferă unele dintre cele mai ciudate medicamente, amulete, soluţii şi instrumente. Un adevărat corn al abundenţei se află la tarabele togoleze, unde se pot găsi ingrediente pentru remedii precum femur de elefant pentru împuternicirea corpului, dar şi piele de şarpe boa, cu care se festonează gratiile de la fereastră. 

„Capetele de maimuţă sunt preferate de studenţii aflaţi în perioada examenelor”, explică Constantine James, fotograful care a capturat imaginile incredibile. „Sunt un stimulent pentru studii extrem de puternic, în cultura voodoo”, adaugă acesta. 

image

Maimuţele nu sunt singurele animale care ajung să fie vândute pe piaţă. Rafturile sunt pline cu capete de câini, măgari, hiene şi leoparzi. 

Alte bestii transformate în medicamente, cel puţin în cultul voodoo, capturate şi vândute aici sunt elefanţi, hipopotami, antilope, balene şi vulturi vii. Pentru păsări, cel puţin, apariţia la piaţă nu este sfârşitul drumului.

    

image

„Vulturii nu sunt sacrificaţi. Cineva care este posedat de duhuri rele va cumpăra un vultur şi va pune un preot voodoo să transfere toate energiile negative păsării, iar apoi aceasta este eliberată”, explică James unul dintre multele obiceiuri bizare, cel puţin pentru Lumea Nouă.

Acesta a intrat şi în posesia reţetei pentru poţiunea iubirii. „Dacă macini un cameleon uscat, îl amesteci cu câteva picături de Chanel No. 5 şi te dai cu această loţiune, vei atrage în mod magic persoana pe care o placi, în mod secret”, dezvăluie acesta secretul. 

image

Dar posesiunea unor remedii pentru aproape orice nu face viaţa mai uşoară sau lipsită de riscuri. „Poliţia vine frecvent aici şi arestează oameni care se află în posesia ilegală a produselor de origine animală”, spune fotograful. 

În ciuda riscurilor expuse, comercianţii de obiecte bizare vând în piaţa din Lomé de cel puţin 40 de ani, deşi localnicii spun că acest comerţ are loc de mai bine de un secol. 

Şi voodoo este o parte extrem de importantă şi de populară în viaţa din Togo, chiar dacă este asociat mai mult cu locuri precum Haiti. Originar din vestul Africii, voodoo este religia oficială a statului vecin, Benin. 

image
image

Tratamentele şi remediile asociate cu această religie sunt extrem de cerute pe piaţă, potrivit „Daily Mail”, cumpărătorii fiind dispuşi să cheltuiască şi 250 de euro pe un cao uscat de hienă sau 110 euro pe o brăţară din oase de elefant. 

„Femurul elefantului şi vertebrele balenei sunt folosite pentru a împuternici oasele şi scheletul uman. Brăţara din oase de elefant te protejează de magia neagră, pe de altă parte”, spune James. 

„Pielea de şarpe boa vindecă arsurile, în timp ce vulturii vii se luptă cu energiile negative. Nu vreţi să ştiţi cât poate costa un creier de hipopotam”, adaugă el. 

image
image

Religia condusă de o zeiţă: ce înseamnă voodoo 

Cu peste 2,5 milioane de aderenţi în Togo şi 1.7 milioane în Benin, voodoo, sau vodun, este una dintre cele mai populare religii din vestul Africii.

Precum voudou haitian, mult mai cunoscut în lume, religia se centrează pe venerarea zeităţilor, care controlează forţele naturii sau care populează râuri, copaci şi pietre. 

Cei din Togo se roagă şi strămoşilor, crezând că spiritele celor morţi merg de-a lungul celor vii şi pot fi rugaţi să intervină pentru ei. Mawu sau Nana Buluku este zeiţa-mamă care ocupă cel mai important loc în panteonul vodun. 

image

Slujba este condusă de o femeie, în măsura în care fiecare clan are în frunte o reprezentantă a sexului frumos, care se roagă pentru toată familia. Cu toate acestea, femeile nu sunt preoţi. 

Citeşte şi:

Cinci dictatori şi obiceiurile lor extravagante: obsedaţi de voodoo, marijuana şi de cultul personalităţii

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite