FOTO Piscina Molitor: locul în care Tarzan a fost salvamar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul american, de origine română, Johnny Weissmuller, în anii '20, la Paris
Actorul american, de origine română, Johnny Weissmuller, în anii '20, la Paris

Piscina Molitor, una dintre cele mai elegante locuri de gen din Paris, s-a redeschis luni, după 85 de ani de la prima dată când parizienii au păşit în cabinele sale art deco.

De această dată, piscina va fi deschisă ca parte a unui hotel spilcuit, iar preţul pentru o zi de înot este de 150 de euro. Prestanţa acestui loc poate fi judecată şi după faptul că Johnny Weissmuller, primul interpret al rolului lui Tarzan, a fost salvamar aici. 

Sportivul olimpic american, dar cu origini româneşti, Johnny Weissmuller a lucrat la Molitor înainte să joace în filmul care avea să-i aducă celebritatea. A câştigat trei medalii de aur la Olimpiada din 1924, din Paris, şi două la Amsterdam, în1928. În acest timp, a petrecut un sezon la Molitor ca salvamar şi instructor de înot. 

Piscina Molitor, în perioada interbelică, când lumea dădea năvală în zilele de weekend

image

Piscina pariziană, în timpul iernii, când era transformată într-un patinoar

image

Cine este primul Tarzan

Americanul cu origini române a fost şi un fenomen al înotului, stabilind 67 de recorduri mondiale în anii '20. Toate performanţele lui Weissmuller au fost obţinute înainte de a împlini 25 de ani. 

Prezenţa sa la Olimpiada de la Paris a fost însă pusă sub semnul întrebării, din cauza originii sale. Pentru a face parte din lotul american care urma să se deplaseze în Franţa, Weissmuller a susţinut că s-a născut în oraşul Windber, Pennsylvania, la puţin timp după ce părinţii săi au ajuns în America. Tatăl său, care ulterior s-a mutat cu întreaga familie în Chicago şi care nu a primit cetăţenia americană decât în 1937, a susţinut că tânărul Johnny a venit pe lume Statele Unite şi „nu se gândeşte la nimic altceva în afara faptului de a fi considerat cetăţean american”. Cu toate acestea, nu există niciun document care să confirme acest scenariu.

Există însă documente care arată că Johnny Weissmuller s-a născut în Freidorf, un sat din apropiere de Timişoara, devenit ulterior cartier al oraşului de pe Bega, aflat la acea vreme sub stăpânire austro-ungară, pe 2 iunie 1904. Părinţii săi, Petrus şi Elisabeth, erau şvabi bănăţeni şi au emigrat în Statele Unite când micuţul Johann (sau Janos) avea doar şapte luni, stabilindu-se la Windber.

image

După ce a obţinut cinci titluri olimpice, a schimbat piscina cu platoul de filmare, unde a dat viaţă personajului Tarzan. Sunt destui critici care spun că Johnny Weissmuller a avut cea mai bună interpretare, fiind „cel mai bun Tarzan”. După ce a filmat „Tarzan and the Mermaids”, ultima peliculă din seria celor 12, a trecut la rolul lui Jungle Jim, un personaj creat în anii '30 de Alex Raymond.

Astăzi, pe lângă filmele şi titlurile sale, piscina Molitor rămâne unul dintre locurile care aduce aminte de Johnny Weissmuller. 

image
image
image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite