FOTO Cele mai spectaculoase gări din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exteriorul celei mai spectaculoase staţii feroviare din lume FOTO staff.science.uva.nl
Exteriorul celei mai spectaculoase staţii feroviare din lume FOTO staff.science.uva.nl

Gara centrală din Milano, Estación de Atocha şi Grand Central din New York sunt doar trei dintre cele mai frumoase staţii feroviare din lume, locuri care şi-au câştigat celebritatea prin designul revoluţionar şi utilitatea însemnată.

Jurnaliştii de la CNN au realizat un top al celor mai spectaculoase gări din lume, clasând faimoasa staţie londoneză St. Pancras pe primul loc.

Gara St. Pancras, Marea Britanie

Celebră pentru arhitecura sa în stil victorian, gara St. Pancras din Londra, construită încă din 1868, ocupă primul loc în topul celor mai frumoase staţii ferivoare din lume. Aflată la un pas de demolare în 1960, gara britanică a fost, mai târziu, renovată şi extinsă, cu o investiţie ce depăşeşte 800 de milioane de lire sterline şi a primit numele de St. Pancras International. Astăzi, turiştii care calcă pragul complexului britanic sunt invitaţi să admire două statui impozante: cea a lui John Betjeman şi Punctul de Întâlnire (o sculptură înaltă de nouă metri, din bronz, înfăţişând un cuplu).

Gara Grand Central, New York

Construită în 1913, staţia feroviară din inima oraşului Big Apple a servit ca decor pentru numeroase scene de film, printre care superproducţia „Naşul“, regizată de Francis Coppola, şi pelicula „Cursa de la miezul nopţii“, cu Robert De Niro în rolul principal.

image

Estación de Atocha, Spania

Grădina exotică cu plante carnivore şi ţestoase amenajată în mijlocul unui complex este principalul motiv pentru care turiştii poposesc în Atocha, cea mai mare staţie feroviară din Spania. Pe lângă „jungla tropicală“, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi, gara din Madrid găzduieşte şi un club de noapte.    

image

Gara Liège-Guillemin, Belgia

Deşi nu este nici cea mai mare, nici cea mai aglomerată staţie din Belgia, Liege-Guillemin impresionează prin arhitectura futuristă. Lumina pătrunde în interiorul gării printr-un acoperiş ultra-modern din sticlă şi oţel.

image

Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai

Este cea mai aglomerată staţie feroviară din India, fiind înscrisă şi pe lista clădirilor aflate în patrimoniul UNESCO. Inaugurată în 1885, Chhatrapati Shivaji Terminus este cunoscută pentru domurile şi turnurile sale gotice, fiind şi una dintre decorurile preferate alese de regizori. „Slumdog Milionaire“, cea mai bună peliculă a anului 2008, a fost filmat aici.

image

Flinders Street Station, Melbourne

Construită în 1905, Flinders Street Station este cea mai aglomerată gară din emisfera sudică, având în vedere că aproximativ 110.000 de navetişti îi trec pragul zi de zi. Faţada galbenă şi cupola verde de cupru sunt doar două dintre elementele ce o diferenţiază de celelalte staţii feroviare de pe mapamond.

image

Union Station, Los Angeles     

Deşi nu este deloc impunătoare, semănând mai degrabă cu o biserică spaniolă colonială, gara este unul dintre cele mai importante noduri de transport din California. Prin Union Station trec zilnic peste 60.000 de pasageri.

image

Gara centrală din Milano, Italia

Inaugurată oficial în 1931 pentru a înlocui vechea gară centrală, staţia din Milano este atât un punct important de tranzit, cât şi o destinaţie culturală. Cei care vor avea curiozitatea să-i treacă pragul vor putea admira numeroase statui ascunse într-un interior impresionant, căci pereţii staţiei sunt îmbrăcaţi în marmură.

image

Metroul din Moscova, Rusia

Deşi nu se referă la o singură staţie, metroul din capitala Rusiei se regăseşte pe această listă datorită semnificaţiei sale culturale. Majoritatea staţiilor sunt decorate cu opere de artă sovietice, cum este şi cazul celei de mai jos, pe peretele căreia se regăseşte pictat chipul scriitorului Feodor Dostoievski.

image

Gare de Nord, Paris

Chiar dacă nu are o arhitectură impresionantă, gara pariziană îşi merită locul în acest clasament datorită importanţei sale feroviare. Este cea mai aglomerată staţie din Europa, cu un trafic de 190 de milioane de pasageri în fiecare an.

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite