Cum reacţionează românii când îşi întâlnesc conaţionalii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum reacţionează românii când îşi întâlnesc conaţionalii în străinătate FOTOpond5.com
Cum reacţionează românii când îşi întâlnesc conaţionalii în străinătate FOTOpond5.com

Fie că se întâmplă pe străzile marilor capitale europene, în oraşe aparent mai puţin cunoscute sau în destinaţii exotice de pe alte continente, specialiştii momondo.ro dezvăluie cum reacţionează românii atunci când îşi întâlnesc conaţionalii într-un astfel de context.

Conform studiului momondo desfăşurat la nivel global, românii sunt printre cei mai bucuroşi călători atunci când trec pe lângă semenii lor în călătorii. Peste un sfert (26%) dintre români sunt încântaţi să îşi audă limba şi intră cu uşurinţă în vorbă cu românii pe care îi întâlnesc atunci când călătoresc. Acelaşi grad de entuziasm îl au şi spaniolii (27%), fiind, alături de români, cei mai comunicativi călători din Europa atunci când îşi intersectează drumurile cu oameni din propria ţară.

„Pentru mai mulţi români, călătoriile au devenit tot mai accesibile, fie pentru a studia, a lucra, a începe o nouă viaţă sau pentru a petrece o vacanţă. Cu fiecare călătorie însă avem oportunitatea de a observa mai atent celelalte culturi şi, mai mult, propria noastră cultură şi elemente specifice de care ne e dor. Aproape oriunde ar călători, românii întâlnesc alţi români, ceea ce pe puţini pare să îi mai surprindă în prezent şi, de fapt, pe tot mai mulţi să îi bucure şi să îi determine să se oprească din drum pentru a schimba câteva vorbe cu aceştia“, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Dacă auzi pe cineva vorbind limba ta atunci când călătoreşti în străinătate, cum reacţionezi? Reacţiile călătorilor români (din aprox. 1000 de respondenţi) Vorbesc cu el doar dacă el iniţiază contactul 29% Încep o conversaţie pentru că îmi place să întâlnesc oamenii din ţara mea de origine 26% Îi zâmbesc, dar nu pornesc o conversaţie 18% Îl evit pentru că nu vreau să-l deranjez 3% Îl evit pentru că sunt interesat să discut cu localnici 2% Vorbesc mai încet sau în altă limbă, astfel încât să nu îşi dea seama că sunt din aceeaşi ţară 5% Altceva 13% Nu stiu 3%

La polul opus, printre călătorii care îndrăznesc mai puţin să înceapă o conversaţie spontană în călătorii cu oameni de aceeaşi naţionalitate sunt cei din culturile nordice: finlandezii (9%), suedezii (11%), norvegienii (13%).

Mult mai puţini sunt românii care preferă să îi evite pe semenii lor atunci când călătoresc (3%) sau să înceapă să vorbească mai încet sau într-o altă limbă (5%).

În schimb, 29% din românii mai puţin confortabili în a porni o discuţie sunt deschişi la a avea o conversaţie cu alţi turişti români doar dacă aceştia din urmă o iniţiază. Totodată, o a treia reacţie întâlnită des în rândul călătorilor români este, pur şi simplu, de a le zâmbi celorlalţi cu care împart aceeaşi limbă, fără a porni neapărat o discuţie.

Acest studiu a fost realizat online în 2018 la iniţiativa momondo în rândul utilizatorilor din România şi din alte 25 de ţări la nivel mondial, cu acces la internet. Cercetarea despre obiceiurile de călătorie ale românilor are la bază răspunsuri venite de la aproximativ 1000 de respondenţi din întreaga ţară, femei şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite