Bătălia vinului, festivalul unde 9.000 de petrecăreţi au făcut baie în licoarea lui Bachus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul este aruncat cu găleata, împroşcat cu pistoalele de apă sau direct din sticle sau damigene. FOTOGRAFII AP
Vinul este aruncat cu găleata, împroşcat cu pistoalele de apă sau direct din sticle sau damigene. FOTOGRAFII AP

Spaniolii au încins o bătaie cu vin pe cinste de ziua Sfântului Petru, în oraşul Haro, din vestita regiune viticolă La Rioja. Anul acesta, cei 9.000 de participanţi au irosit peste 130.000 de litri de vin roşu

De peste 300 de ani, spaniolii marchează ziua Sfântului Petru cu o serie de procesiuni religioase şi evenimente încununate de La Batalla del Vino (Bătălia Vinului), cel mai aşteptat moment al zilei atât de localnici, cât şi de turişti. Nimic nu anunţă declanşarea haosului şi distracţiei.

Cu o zi înainte de bătaia cu vin, primarul oraşului conduce un marş cât se poate de liniştit, pentru ca mai apoi camioanele să transporte licoarea bahică necesară pe Muntele Bilibio, la cinci kilometri în afara localităţii.

A doua zi, din clipa în care se dă startul, vinul este aruncat cu găleata, împroşcat cu pistoalele de apă sau direct din sticle sau damigene. Nu contează recipientul atâta vreme cât ajunge să ude din cap până în picioare pe oricine se nimereşte. 

festival

Tricourile albe sunt obligatorii pentru cei care participă la bălăceala generală, astfel că după nici o oră mulţimea se transformă într-o mare colorată în nuanţe de roz, violet sau roşu.

image

Vinul ajunge destul de des şi în gura petrecăreţilor, nu numai pe haine, aşa că pofta de distracţie se menţine ore întregi. Energia este oferită însă de savurarea unor delicioşi cârnaţi locali, un preparat specific locului.

festival

Tradiţia Bătăliei cu vin se pare că a apărut  în urma unei dispute iscate din cauza unei proprietăţi, conflict care datează din timpuri medievale, între locuitorii din Haro şi cei din localitatea învecinată, Miranda de Ebro. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite