Uleiul de măsline este tot mai scump. Patru alternative accesibile la „aurul lichid”

0
Publicat:

O criză a uleiului de măsline a făcut ca prețurile acestui aliment de bază să crească vertiginos - atât de mult încât este supranumit „aurul lichid", relatează NY Post. 

Prețul uleiului de măsline i-a șocat pe consumatori. Foto: Arhivă
Prețul uleiului de măsline i-a șocat pe consumatori. Foto: Arhivă

Kyle Holland, analist la grupul de cercetare de piață Mintec, a declarat pentru CNBC că vremea nefavorabilă a avut un „impact semnificativ" asupra producției de ulei de măsline în țările mediteraneene precum Spania, Italia și Grecia. 

Analiștii prevăd că producția scăzută de ulei de măsline va provoca o creștere bruscă a prețurilor în următoarele luni.  

Prețul uleiului de măsline i-a șocat atât pe consumatori, cât și pe cei din industrie, iar cumpărătorii sunt în căutarea unor alternative mai ieftine. 

Iată care sunt

Ulei vegetal 

Uleiul vegetal
Uleiul vegetal este unul dintre cele mai procesate. Foto: Arhivă

Uleiul vegetal se numără printre cele mai ieftine alternative. Totuși, este unul dintre cele mai procesate, întrucât este realizat dintr-un amestec de grăsimi din mai multe surse vegetale, cum ar fi floarea-soarelui, porumb, canola, soia și șofrănel. 

Având în vedere că este procesat, tinde să fie lipsit de micronutrienți și de beneficii asupra sănătății și are un conținut ridicat de grăsimi pro-inflamatorii. 

Ulei de canola (rapiță)

Există două tipuri principale de ulei de rapiță: industrial și culinar. Versiunea culinară este mai cunoscută sub denumirea de ulei de canola și are o compoziție diferită, conținând un nivel de acid erucic de 2% sau mai puțin. 

Având în vedere producția sa la nivel mondial, uleiul de rapiță este disponibil la prețuri accesibile. 

Uleiul de rapiță este un ulei pur și abundă în grăsimi sănătoase și vitamine liposolubile, are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut ridicat de grăsimi nesaturate și este o sursă bună de vitamina E, un antioxidant care ajută la sănătatea pielii și a ochilor, potrivit Healthline. 

Poate fi gătit la temperaturi ridicate datorită punctului său ridicat de fum, astfel că nu se va arde decât în jurul valorii de 200 de grade Celsius. 

Ulei de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui este bogat în acid linoleic. Foto: Arhivă
Uleiul de floarea-soarelui este bogat în acid linoleic. Foto: Arhivă

Uleiul de floarea-soarelui este obținut din semințe de floarea-soarelui, iar toate cele patru tipuri prezintă compoziții diferite de acizi grași. 

Uleiul este 100% grăsime, conține vitamina E și are grăsimi nesaturate care ar putea fi benefice pentru sănătatea inimii. De asemenea, are un gust neutru și este bogat în acid linoleic, un acid gras esențial. 

Totuși, este important de reținut că uleiul de floarea-soarelui trebuie utilizat la temperaturi mai scăzute, întrucât ar putea elibera compuși toxici atunci când este încălzit la temperaturi mai ridicate, potrivit Healthline. 

Ulei de susan 

Ulei de susan
Acest ulei este realizat din semințe de susan. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Uleiul de susan este bogat în sesamol și sesaminol, antioxidanți sănătoși pentru inimă care ar putea avea efecte împotriva anumitor boli, cum ar fi Parkinson. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite