Țara unde sarmalele sunt servite cu cartofi fierți, piure și dulceață de fructe de pădure

0
Publicat:

Există o țară care celebrează sarmalele şi le dedică o zi a lor. E vorba de Suedia, unde acestea sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure.

Sarmale cu piure și dulceață FOTO: Muzeul Sarmalelor /FB
Sarmale cu piure și dulceață FOTO: Muzeul Sarmalelor /FB

G4food.ro susține că o poveste neobișnuită despre sarmale provine din Suedia. Se întâmpla în  1709, atunci când Charles al XII-lea al Suediei a pierdut în fața rușilor bătălia de la Poltava și cerut azil Imperiului Otoman.

S-a refugiat la Bender (Tighina) pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Acolo a petrecut acolo mai mult de cinci ani și 1715 s-a întors în Suedia dimpreună cu turcii care l-au creditat, afaceriști care au rămas în țara scandinavă până în 1732.  Se pare că în acea perioadă „dolma turcească” a cucerit gusturile foștilor vikingi.

Potrivit sursei citate, cea mai veche rețetă scrisă de la ei apare în 1756 într-o carte de bucate celebră scrisă de Cajsa Warg. Este o variantă mult mai apropiată de cele orientale: e învelită în frunză de viță de vie (care nu crește în nord) și conține miel, orez (care, de asemenea, nu se cultivă la această latitudine) și suc de lămâie (fruct mediteraneean).

Dar, Cajsa Warg menționează că cei care nu își permit frunze de viță de vie le pot înlocui cu varză.

„Termenul suedez pentru sarmale este Kåldolmar și este singurul nume european care provine din turcescul dolma, toate celelalte pornesc etimologic din sarma sau au alte denumiri. În prezent, multe dintre variantele sarmalelor suedeze sunt consumate precum chifteluțele cu sos, cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure (finlandezii le pun sirop de arțar!)”, scrie G4food.ro .

Ziua Națională a Sarmalelor este sărbătorită pe 30 noiembrie, data la care Charles al XII-lea a fost ucis într-o campanie militară în Norvegia. 

Din 2013, Ziua Națională a Sarmalelor este celebrată la Muzeul Național de Istorie a Suediei din Stockholm.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite