Soleanca, reţeta originală a celei mai bune ciorbe basarabene
0
Bucătăria din Republica Moldova, are, cum era firesc, influenţe pe care le regăsim în toată zona Balcanică, zonă marcată de-a lungul timpului de multe migraţii şi cuceriri. Ea are multe preparate în comun cu bucătăria românească, dar şi multe influenţe din bucătăria rusă, cum este delicioasa ciorbă soleanca.
Influenţele ruseşti se reflectă în ingredientele des folosite în gastronomia basarabeană: ciorbele iau forma borşului rusesc, multe variante incluzând sfecla roşie, smântâna este aproape nelipsită ca „acompaniament“ la diverse preparate, la fel şi maioneza, în multe salate.
Bucătăria basarabeană pune accent pe preparatele din carne, carne afumată şi mezeluri, peşte marinat, dar include şi feluri de mâncare care combină diverse legume: roşii, ardei gras, vinete, varză, fasole, ceapă, usturoi, praz.
Ciorba soleanca este una dintre mâncărurile-emblemă, iar legenda spune că a fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile de la masa de Sărbători.
Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, dar conţine şi măsline sau castraveţi muraţi. Ce mai, mâncarea perfectă după o noapte de petrecere!
Află pe clickpoftabuna.ro reţeta acestei ciorbe absolut delicioase.