Secretul longevităţii la francezi: brânza cu mucegai nobil

0
0

Un grup de cercetători britanici a ajuns la concluzia că brânza roquefort, cunoscută pentru vinişoarele ei verzi, are proprietăţi anti-inflamatoare, factor care ar putea explica longevitatea francezilor.

Femeile din Franţa sunt cele mai longevive din Europa, având o speranţă de viaţă de peste 80 de ani. Fenomenul a pus probleme unui număr mare de cercetători, îndeosebi britanici. Ceea ce ei numesc „paradoxul francez” se referă la aparenta contradicţie care există, potrivit lor, între felul de a mânca al francezilor şi sănătatea lor, transmite Agerpres.

În Marea Britanie se consideră că francezii au o alimentaţie bogată în grăsimi, brânză, mezeluri şi băuturi alcoolice. Numai că sănătatea globală a populaţiei este relativ bună, înregistrându-se, de exemplu, o rată mult mai mică de infarcturilor decât în alte ţări.

Într-un studiu intitulat „Să fie brânza piesa care lipsea din puzzle-ul paradoxului francez?”, cercetătorii arată că că brânza roquefort are proprietăţi anti-inflamatoare.

„Observaţiile noastre arată că numai consumul de vin roşu nu poate explica paradoxul şi poate alte elemente din alimentaţia tipic franceză ar putea duce la mortalitatea cardiovasculară redusă. Consumul de brânză, îndeosebi al soiurilor cu mucegai, poate contribui la paradoxul francez - lansăm această ipoteză”, afirmă echipa de cercetători ai Lycotec, condusă de dr Ivan Petyaev şi dr Iuri Bashmakov.

„Brânzeturile mucegăite”, inclusiv brânza roquefort, pot fi mai benefice pentru sănătatea cardiovasculară decât ne-am putea imagina văzând aspectul lor cremos şi gustul sărat, adaugă cercetătorii citaţi de The Telegraph şi al căror studiu a apărut în revista 'Medical Hypotheses', potrivit Agerpres.

Puşi în faţa unui asemenea potenţial, cercetătorii de la Lycotec se gândesc la o tehnologie care să identifice şi să izoleze elementele care dau aceste proprietăţi.

„Factorii anti-inflamatori descoperiţi în aceste brânzeturi ar putea fi extraşi şi folosiţi independent sau în produse farmaceutice sau cosmetice”, mai spun ei.

Mai multe - Bucătărie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite