Reţete de post de la mănăstiri: pizza cu ciuperci, borş de legume şi sarmale cu orez şi stafide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Reţete de post de la mănăstiri. Postul Craciunului a început pe 15 noiembrie, iar pentru credincioşii care nu şi-au pregătit încă meniul propunem trei reţete delicioase care îi aparţin măicuţei Ileana de la Mănăstirea Agapia: pizza cu ciuperci, borş de legume şi sarmale cu orez şi stafide.

Pizza cu ciuperci 

Reţete de post de la mănăstiri: ingrediente

- un blat de pizza

- ulei

- bulion de ardei

- 100 de grame de măsline fără sâmburi

- 500 de grame de ciuperci

- două cepe potrivite

- un morcov

- o bucăţică de ţelină

- sare

- piper

Reţete de post de la mănăstiri: mod de preparare

Curaţăm ceapa şi o punem la călit în puţin ulei. Adaugăm ciupercile curăţate şi tăiate bucăţele, după care adaugăm şi morcovul şi ţelină date prin răzătoarea fină. Se lasă totul la scăzut, iar apoi se adaugă sare şi piper. 

Punem foaia de pizza în tavă, o ungem bine cu pastă de ardei (se poate folosi şi bulion amestecat cu puţin muştar, un pic de zahăr, sare şi piper), întindem tocăniţă de ciuperci şi presărăm din belşug măsline pe deasupra. Se lasă pizza în cuptor, la foc potrivit, vreme de 30-40 de minute.  

Borş de legume 

Reţete de post de la mănăstiri: ingrediente

- 3-4 cartofi

- 2 cepe

- 2 morcovi

- o rădăcină de pătrunjel

- o ţelină potrivită

- o varză mică

- jumătate de litru de borş

- două linguri de bulion

- ulei

- sare

- cimbru

- seminţe de mărar

- o legătură de leuştean şi una de pătrunjel 

Reţete de post de la mănăstiri: mod de preparare

Curăţăm şi spălăm zarzavaturile, tocăm mărunt ceapa şi o punem la călit în ulei. Adaugăm morcovul ras, ţelina tăiată bucăţele, rădăcina de pătrunjel mărunţită, varză fideluţă şi le lăsăm să se înăbuşe într-o oală cu capac, potrivit bunatati.ro.

Adaugăm bulionul, mai lasăm la fiert, după care se pun seminţele de mărar şi o linguriţă de cimbru uscat. Stingem legumele cu apă clocotită, se pun cartofii tăiaţi bucăţele şi se lasă totul să clocotească la foc mic. Când este gata adaugăm borşul clocotit în prealabil şi toată verdeaţă. Se acoperă şi se serveşte cald, cu ardei iute şi mămăligă moale. 

Sarmale cu orez şi stafide

Reţete de post de la mănăstiri: ingrediente

- foi de varză murată

- 6 linguri ulei

- o lingură de bulion de roşii

- 4-5 cepe

- o ceaşca de orez

- 1-2 legături de pătrunjel

- 1-2 legături de mărar

- 200 de grame de stafide

- sare

- piper

Reţete de post de la mănăstiri: mod de preparare

Curaţăm ceapă, după care se spală şi se toacă mărunt. Punem ulei şi o lingură, două, de apă într-o cratiţă şi lăsăm amestecul să ajungă în functul de fierbere. Adaugăm ceapa tăiată şi o lăsăm până se înmoaie, după care punem orezul. 

Se mai toarnă apă şi se lasă totul să fiarbă. Când orezul este fiert, adaugăm verdeaţa, stafidele, sarea şi piperul, după gust, şi se amestecă bine. Se umplu foile de varză şi se formează sarmale. 

Se pune ulei într-o cratiţă, după care se aşază un strat de varză, după care se pun sarmalele una lângă altă, în straturi. Se acoperă cu varză tocată şi se adaugă bulion amestecat cu apa cât să le acopere. Le lăsăm la cuptor o oră, până se rumenesc. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite