Este sigur să gătești folosind folie de aluminiu? Pericolele potențiale semnalate de cercetători
0Gătitul cu folie de aluminiu este rapid și convenabil și face curățarea mai simplă, dar întrebarea pe care multe godpodoine și-o pun este dacă există riscuri pentru sănătate.

Folia de aluminu a fost folosită pentru prima dată acum 100 de ani, pentru a împacheta bomboane și gumă de mestecat. Între timp a ajuns aproape indispensabilă în bucătăriile noastre, unde o folosim pentru a căptuși tigăile de copt și pentru a capta aburul când gătim, notează Click! Sănătate.
Experții și-au exprimat însă îngrijorarea cu privire la cât de des folosim folia de aluminiu iar unele studii ne avertizează că ar putea avea unele efecte dăunătoare serioase asupra sănătății.
Pericole potențiale ale foliei de aluminiu
Oamenii de știință se uită de ani de zile la potențiala amenințare pe care o poate avea supraexpunerea la aluminiu asupra sănătății umane. De exemplu, cercetătorii au descoperit concentrații mari de aluminiu în țesutul creierului pacienților cu boala Alzheimer. Studiile au descoperit, de asemenea, că aportul ridicat de aluminiu poate fi legat de o reducerea ratei de creștere a celulelor umane și poate fi potențial dăunător pentru pacienții cu boli osoase sau cu insuficiență renală.
Depinde de mâncare și de temperatură
Cercetările au descoperit, în general, că există câțiva factori care fac să crească riscul probabil ca aluminiul să contamineze alimentele. Unul dintre acestea este temperatura: cu cât temperatura la care gătești este mai mare, cu atât mediul este mai propice pentru ca urme de aluminiul să ajungă în mâncare.
Aciditatea alimentelor este un alt factor major. Potrivit lui Amber Adams, fondatoarea Kitchens Ready, „dacă gătiți alimente acide, cum ar fi roșii sau marinate pe bază de oțet, aceasta poate descompune folia și poate lăsa aluminiu în mâncare”.
Citiți în clicksanatate.ro ce riscuri ar putea exista și ce ar trebui să facă persoanele predispuse la Alzheimer!
Amintim că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingeră prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012.
Dar, în funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea, cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.