Cum se prepară cele mai bune paste cu morcovi, nuci și feta. Sfaturile unui nutriționist

0
Publicat:

Nutriționista cu pregătire internațională Luminița Catană, din Arad, ne dezvăluie cum se prepară pastele cu morcovi, nuci și feta. Este o rețetă extrem de simplă, la îndemâna tuturor, dar foarte sănătoasă.

FOTO cu titlu ilustrativ http://dmncr.ro/
FOTO cu titlu ilustrativ http://dmncr.ro/

Acest preparat conține vitamina A și fibre și este una dintre mâncărurile ce nu trebuie să lipsească de pe masa celor care doresc să aibă un regim alimentar sănătos.

Întotdeauna mi-au plăcut rețetele inedite, creative, care aduc pe mesele noastre arome, culori și zâmbet iar papilele gustative se desfată sub explozia de gusturi.  Este o rețetă potrivita tuturor vârstelor, relativ simplu de făcut, necesită desigur ingrediente de calitate, bună dispoziție și ne punem la treabă”, spune Luminița Catană.

Ingrediente   

Avem nevoie de trei morcovi proaspeți, câteva nuci, o linguriță semințe de susan, 50 grame de feta și o linguriță de drojdie inactiva. Pătrunjelul și uleiul de măsline sunt și ele importante. 

Înainte de a trece la treabă aș vrea să vă povestesc câte ceva despre morcov. Da știu, am auzit cu toții că morcovii sunt sănătoși, dar haideți să-l studiem mai îndeaproape. Daucus carotas, subspecia sativus, este o rădăcinoasă cultivată pe scară largă și consumăm de obicei partea de rădăcină. Cu un gust inconfundabil, crocant este o legumă ce aduce multe beneficii datorită conținutului său bogat în vitaminele A, B6, B7, K si H, fibre solubile și insolubile, antioxidanți, proteine, carbohidrați  și zaharuri. Este o legumă ce menține sănătatea ochilor datorită conținutului bogat în carotenoizi- betacaroten și vitamina A- astfel îmbunătățește vederea pe timp de noapte, întârzie apariția cataractei și susține și sistemul imunitar. Ca și precizare aș dori să atenționez pacienții cu gastrite active sau ulcer- se pot consuma morcovii dar gătiți pe abur în faza acută”, mai spune Luminița Catană.

De asemenea, menține suplețea pielii, au proprietăți cicatrizante, ajută la tratarea acneei, au efect antiseptic, cicatrizant și antiinflamator. Susțin detoxifierea organismului, normalizează digestia și susțin funcția renală si pe cea a aparatului cardiovascular. Ajută la normalizarea nivelului de colesterol și sunt excelenți în diete, pentru că sunt bogați în fibre și săraci în calorii.

Morcovul are rol prebiotic, de aceea sunt excelenți în afecțiunile digestive și au un indice glicemic, ceea ce îi face prețioși și pentru pacienții cu diabet.

Mod de preparare

Spălați bine morcovii și tăiați-i fâșii cu ajutorul unui curățitor de legume, astfel încât sa arate ca și pastele cunoscute sub denumirea de „tagliatele.

Într-un vas puneți 250 ml apă la fiert cu condimente cât mai naturale, și când începe să fiarbă adăugați fâșiile de morcov. Lăsați să fiarbă 3-4 minute, apoi îi scoateți pe o farfurie. Între timp căliți ușor într-o lingură ulei de măsline o linguriță de semințe de susan, puțin usturoi pisat și adăugați morcovii. Amestecați ușor, adăugați puțin apa și lăsați doar 2 minute sub capac, cât să se evapore apa.

Puneți amestecul într-un bol de sticla, adăugați feta bucățele, câteva nuci prăjite, o linguriță de drojdie inactiva și desigur generos pătrunjel tocat.

Drojdia inactivă este un produs cu multiple beneficii nutriționale, iar gustul asemănător îi dă o savoare aparte. Este o specie de drojdie, Saccharomyces cerevisiae, este o drojdie tratată termic pentru a nu mai fermenta și o găsim sub forma de fulgi fini.

Conține proteine de calitate, acid folic, vitamine din grupa B, minerale, aminoacizi și nu conține alergeni- lactoză, gluten sau soia- ceea ce o face valoroasă pentru pacienți cu alergii și intoleranțe alimentare. Susține sistemul imunitar, sănătatea pielii și a părului, este o sursă de energie și sprijin în sarcină și alăptare. 

 Această rețetă poate deveni un aperitiv spectaculos, o cină sau un mic dejun sau - de ce nu? - un prânz.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite