Cum se prepară aromata îngheţată de cafea preferată de Principesa Margareta a României, după reţeta moştenită de la bunica sa, Regina Elena

0
0

În volumul “Carte Regală de Bucate”, Principesa Margareta a României împărtăşeşte o reţetă moştenită de la bunica ei paternă, Regina Elena a României. Desertul combină în mod fericit pentru orice gurmand îngheţata şi cafeaua tare, fiind un preparat uşor de făcut, perfect pentru zilele toride de vară.

Principesa Margareta a României, prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi regretata Regina Ana ai României, oferă în “Carte Regală de Bucate” secretele preparării unor delicii întâlnite pe mesele caselor regale europene. 

Printre acestea se numără şi delicioasa îngheţată făcută cu cafea tare, care îi aduce mereu aminte de bunica sa, Regina Elena a României, de la care a moştenit reţeta, după cum se arată în carte. 

Principesa Moştenitoare a României vorbeşte în volumul amintit despre bunica sa ca despre un model spiritual: “Nimic din graţia, inteligenţa şi bunătatea ei nu se va şterge vreodată din mintea şi din sufletul meu”.

Îngheţată de cafea

Ingrediente:

4 gălbenuşuri
200 grame de zahăr
180 ml cafea concentrată
200 ml smântână pentru frişcă cu grăsime (30%)
200 ml de smântână pentru frişcă parţial degresată (15 %)

Mod de preparare:

Mai întâi se prepară cafeaua, care trebuie să fie foarte concentrată. Puneţi într-un ibric cam 300 de ml de apă pe care o lăsaţi să fiarbă, adăugaţi 4-5 linguri de cafea măcinată, apoi luaţi-o de pe foc şi lăsaţi-o să se liniştească vreme de 15 minute, acoperită cu o farfurie. Cafeaua se strecoară şi ar trebui să rămâneţi cu aproximativ 180-200 de ml de cafea pe care o lăsaţi la răcit.

Amestecaţi într-un castron gălbenuşurile împreună cu zahărul folosind mixerul la viteză mare până se albeşte compoziţia.

Cantitatea totală de 400 de ml de smântână pentru frişcă se pune într-o cratiţă la bain marie (deasupra unui vas cu apă care fierbe) şi se aduce la punctul de fierbere. Când aproape începe să fiarbă, smântâna se ia de pe foc, se lasă puţin să se răcească şi se toarnă peste gălbenuşurile frecate cu zahăr. Compoziţia se pune din nou la bain marie şi se amestecă până când se îngroaşă crema şi devine suficient de omogenă, cât să rămână pe dosul lingurii. După aproximativ 3-4 minute se adaugă treptat cafeaua, amestecând întruna ca să se omogenizeze bine.

Crema se lasă să se răcească apoi se bagă la congelator, vasul fiind acoperit cu un capac. În “Carte Regală de Bucate” se recomandă folosirea aparatului pentru îngheţată, dar desertul se poate face la fel de bine şi în mod clasic, lăsând compoziţia la răcit timp de 12 ore. Important este să amestecaţi compoziţia la fiecare 2 ore ca să preveniţi formarea cristalelor de gheaţă. 

Delicioasa îngheţată de cafea, despre care Principesa Margareta povesteşte că se se servea în verile călduroase petrecute în Italia, la San Domenico di Fiesole sau Florenţa, poate fi savurată cu un sos de ciocolată pe deasupra sau cu frişcă ori presărată cu boabe de cafea şi frunze de mentă, pentru o aroma şi mai intensă. Poftă buna!

Bucătărie


Ultimele știri
Cele mai citite