Chiftele din cartofi, un aperitiv de care nu te mai saturi. Secretul preparatului ieftin și ușor de gătit

0
Publicat:

Ușoare și sățioase, chiftelele din cartofi sunt un apertiv delicios, care se prepară rapid. Cu multă verdeaţă, brânză de vaci ori telemea, chiftelele sunt o gustare de nerefuzat.

Chiftelele din cartofi sunt delicioase FOTO Shutterstock
Chiftelele din cartofi sunt delicioase FOTO Shutterstock

Ingrediente:

Cu brânză de vaci:

500 g cartofi

2 ouă

200 g brânz[ de vaci

150 g făină

untdelemn pentru prăjit, sare, mărar (merge şi uscat)

Cu telemea:

1 kg cartofi

2 ouă

300 g telemea

piper

200 g mălai

100 ml ulei

1 legătura de mărar

Mod preparare:

Cu brânză de vaci:

"Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată - mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde. Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin. Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar. Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în ulei. Ca aperitiv se oferă cu țuică sau cascaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia)  

Cu telemea: 

Cartofii se fierb bine şi se curăţă. Se toac[ mărarul. Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mararul (sau şi alte verdeţuri). Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai. Se prăjesc în ulei incins. Se oferă cu smântână.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Este în regulă să mâncăm cartofi în fiecare zi? Ce schimbări au loc în organism

Nu este niciun secret că leguma preferată a tuturor este cartoful, însă pe cât de gustos și versatil este, pe atât de nesănătos poate să fie în funcție de modul în care îl prepari. Totuși, ce se întâmplă dacă mănânci cartofi zilnic?

Conform unui studiu efectuat de nutriționiștii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, și publicat în urmă cu câteva luni în British Journal of Nutrition, consumul unui cartof de mărime medie pe zi nu crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, atât timp cât acesta este gătit la aburi sau la cuptor și fără a adăuga sare multă sau grăsimi saturate, conform Today.

Cu siguranță că ar trebui descurajat consumul de chipsuri sau cartofi prăjiți, dar există moduri sănătoase de a pregăti cartofii”, a afirmat Emily Johnson, coautorul studiului. 

  „Nu vrem ca oamenii să se teamă de cartofi, dar vrem să ne asigurăm că îi mănâncă într-un mod sănătos și într-o cantitate echilibrată", a mai precizat Johnson.   

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite