Este în regulă să mâncăm cartofi în fiecare zi? Ce schimbări au loc în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este niciun secret că leguma preferată a tuturor este cartoful, însă pe cât de gustos și versatil este, pe atât de nesănătos poate să fie în funcție de modul în care îl prepari. Totuși, ce se întâmplă dacă mănânci cartofi zilnic?

Nu s-au observat diferențe în privința nivelului de glucoză. Foto: freepik (Arhivă)
Nu s-au observat diferențe în privința nivelului de glucoză. Foto: freepik (Arhivă)

Conform unui studiu efectuat de nutriționiștii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, și publicat în urmă cu câteva luni în British Journal of Nutrition, consumul unui cartof de mărime medie pe zi nu crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, atât timp cât acesta este gătit la aburi sau la cuptor și fără a adăuga sare multă sau grăsimi saturate, conform Today.

Cu siguranță că ar trebui descurajat consumul de chipsuri sau cartofi prăjiți, dar există moduri sănătoase de a pregăti cartofii”, a afirmat Emily Johnson, coautorul studiului. 

Nu vrem ca oamenii să se teamă de cartofi, dar vrem să ne asigurăm că îi mănâncă într-un mod sănătos și într-o cantitate echilibrată", a mai precizat Johnson. 

Astfel, în cadrul studiului, cercetătorii au observat impactul consumului zilnic de cartofi, în comparație cu consumul aceluiași număr de calorii din cereale rafinate, precum pâinea albă sau pastele. La acest studiu au luat parte 50 de adulți, cărora li s-a măsurat tensiunea arterială și li s-au recoltat probe de sânge pentru a verifica nivelul de glucoză, colesterol, insulină dar și alți markeri. Pe parcursul studiului s-au efectuat mai multe verificări.  

Ulterior, 25 de participanți au consumat cartofi care aveau 200 de calorii, iar cealaltă jumătate cereale rafinate cu același numărul de calorii. Aceștia au avut această dietă zilnic timp de o lună. 

În continuare, după o pauză de minimum 2 săptămâni, participanții au făcut schimb de dietă. Garniturile de cartofi constau în cartofi roșii, albi și aurii, fierți la aburi sau la cuptor. Opțiunile de cereale rafinate au inclus orez spaniol, paste, pâine naan cu usturoi, a spus Johnson. Toate au fost pregătite cu adaos minim de sare, grăsimi saturate sau zahăr, deși unele ingrediente au fost adăugate doar pentru gust, inclusiv ceapă, pesmet și brânză. 

Prin urmare, aportul de potasiu și fibre al participanților a fost în mare măsură mai mare atunci când au consumat cartofi, în comparație cu cerealele rafinate. Totodată, nu s-au observat diferențe în privința nivelului de glucoză, colesterolului, insulinei sau a altor markeri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite