Rețeta care garantează un desert fraged și aromat. Ce pui în plăcinta cu mere ca să iasă perfectă

0
Publicat:

Desert ușor de preparat și delicios, plăcinta cu mere iese perfectă după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Preparatul care se topește în gură se gătește după mai mulți pași, care trebuie respectați întocmai.

Plăcinta cu mere, un preparat ieftin și gustos FOTO Shutterstock
Plăcinta cu mere, un preparat ieftin și gustos FOTO Shutterstock

Ingrediente:

250 g făină 

1,5 kg mere

 250 g unt

 250 g zahăr  

100 g pesmet 

 1 vârf cuţit scorţişoară 

 1 vârf cuţit sare

Mod de preparare:

 "Aluatul se face din făină cu apă rece şi foarte puţină sare. După frâmântare se lasă să se odihnească. Se întinde, se pune untul în aluat şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia aceasta se face de patru ori (de două ori se strânge aluatul în trei şi de două ori în patru).

Între fiecare întinsoare, repaus de un sfert de oră. Când e gata, adică după ultima întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă şi se împrăștie pesmet fin. Când e pe jumătate copt, se pun merele peste aluat şi apoi jumătatea rămasă. Se pune tava iar la copt, la foc potrivit. Când s-a rumenit, se dă cu zahăr pudră şi se mai pune (un pic) la cuptor. Apoi, se taie după normele obişnuite", se arată în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Secretul preparatului este dat de fructele care se folosesc, arată autorul cărții: "Merele domneşti sunt indicate. Se curăţă de coajă şi se trec prin răzătoare care le taie în felii foarte subţiri. Când sunt gata tăiate, se pune cantitatea de zahăr după plac şi se ţin la marginea maşinii de gătit, până ce se încorporează zahărul în fructe". 

Pline de nutrienți și de vitamine

Toamna e anotimpul merelor și singurul moment când le poți consuma proaspăt culese. Gustul lor e diferit acum, spre deosebire de restul anului.

Aceste fructe conțin mulți antioxidanți ce ajută la diminuarea riscului dezvoltării diverselor boli.

Merele au vitamina C din plin, ajutând la lupta sistemul imunitar împotriva factorilor externi. Pectina, valabilă în toate fructele tomnatice, cu coaja comestibilă, luptă împotriva bacteriilor din intestine și scade nivelul colesterolului. Iată de ce coaja de măr nu trebuie îndepărtată ci consumată cu prioritate - acolo sunt stocate majoritatea nutrienților și vitaminelor.​

Există o multitudine de rețete în care poți încorpora mărul. Iata câteva idei: plăcintă cu mere, mere coapte, tarte tatin cu mere, salate de legume cu mere, compoturi și multe altele.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite