Chef Florin Dumitrescu a lansat prima carte despre bucătăria românească modernă - „Româneşte. Punct şi de la capăt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chef Florin Dumitrescu, jurat al show-ului Chefi la cuţite, şi-a lansat a doua carte - „Româneşte. Punct şi de la capăt”. Este prima oară când un chef publică o carte despre bucătăria românească modernă, dar şi prima oară când un chef cu 3 stele Michelin semnează prefaţa pentru o carte a unui autor român.

Chef Florin Dumitrescu marchează o dublă premieră pentru gastronomia românească prin lansarea cărţii „Româneşte. Punct şi de la capăt”: este prima oară când un chef publică o carte despre bucătăria românească modernă, dar şi prima oară când un chef cu 3 stele Michelin semnează prefaţa pentru o carte a unui autor român.

Meniul lansării a fost format din preparate româneşti adaptate, reţete care se regăsesc şi în carte;

„Îmi doresc ca această carte să aducă schimbarea la faţă a bucătăriei româneşti, să îndemne conaţionalii să gătească acasă româneşte, (...) îmi doresc să reprezinte o inspiraţie pentru bucătarii din generaţia tânără şi să ajute bucătarii din generaţiile mai vechi să vadă noul.” Acesta este mesajul pe care chef Florin Dumitrescu l-a transmis, vizibil emoţionat, invitaţilor săi sosiţi la Sibiu pentru lansarea oficială a cărţii „Româneşte. Punct şi de la capăt”. Într-un cadru primitor, amenajat chiar în curtea interioară a Muzeului Brukenthal din Sibiu, oraş distins anul acesta cu titlul Regiune Gastronomică Europeană 2019, chef Florin Dumitrescu şi-a întâmpinat oaspeţii pentru a le prezenta povestea celei de-a doua cărţi pe care o semnează.  

Imagine indisponibilă

Amfitrionul evenimentului de lansare, Andrei Aradits, a fost cel care a dozat cu măiestrie sarea şi piperul momentelor desfăşurate în faţa invitaţilor, cu mult umor, dar şi emoţie. Cunoscut pentru proiectele comune din ultimii ani, duoul Aradits-Dumitrescu s-a dovedit încă o dată a fi unul savuros. „Ceea ce am înţeles eu despre readaptare, căci despre asta vorbim, nu reinterpretare, ci readaptare – este cam aşa: la reinterpretare comanzi mici, îţi vin mici în formă de mici, dar au gust de mure, iar la readaptare comanzi mici, îţi vin mici cu gust de mici, dar în formă de fluture”, a glumit acesta, spre amuzamentul tuturor.

Peste 200 de invitaţi, autografe pentru toţi şi o declaraţie pentru soţia chef-ului

La evenimentul de lansare de la Sibiu, chef Dumitrescu a fost înconjurat de familie, de soţie şi cele două fetiţe, de prieteni mai vechi sau mai noi, de jurnalişti, bloggeri şi colegi de breaslă, printre care Cosmin Seleşi împreună cu Tudor, băieţelul său, Don Baxter, Ana Morodan, Laura Giurcanu, Mihai Toader, Anca Surdu şi Silviu Paşca, Otravă, Teo Rogobete. În prezenţa celor peste 200 de invitaţi, chef Dumitrescu a mărturisit că mare parte din meritul acestei cărţi merge către soţia sa, Cristina, cea care a crezut în el şi l-a sprijinit în toţi aceşti ani: „Am reuşit să scriu şi să concep această carte doar pentru că ea a crezut în ea, doar pentru că ea a crezut în potenţialul meu şi pentru că ea s-a ocupat ca această carte să ajungă astăzi în rafturile Lidl.”

Imagine indisponibilă

După multe călătorii prin ţară şi caravane culinare, în care a descoperit adevărate comori din bucătăria românească, chef Dumitrescu propune în „Româneşte. Punct şi de la capăt” nu o reinterpretare, ci o adaptare a unor reţete clasice la vremurile noastre, în propria viziune. Totodată, chef Florin Dumitrescu a ţinut să mulţumească tuturor celor care, de-a lungul anilor, au contribuit – şi continuă să o facă – la punerea pe harta mondială a bucătăriei româneşti. De la Gheorghe Vătafu, maestru emerit în arta culinară, primul bucătar de la noi care vorbea despre „noua bucătărie românească” acum mai bine de 50 de ani, la Alex Petricean, Bogdan Alexandrescu, Nico Lontras, Oana Coantă, Andrei Chelaru, Ioan Bebeşelea sau Mihai Toader, Radu C. M. Ionescu, Radu Dumitrescu, Alexandru Dumitru.  

Imagine indisponibilă

Bucate româneşti şi tradiţie la Casa Lidl din Sibiu, pentru invitaţii lui Florin Dumitrescu

Oaspeţii lui chef Dumitrescu s-au bucurat imediat după lansarea cărţii de o incursiune în lumea neaoşă, românească, aceea plină de savoare şi tradiţii. La Casa Lidl din Sibiu, loc prin care retailerul celebrează tradiţiile româneşti prin expoziţii interactive şi evenimente culturale, aceştia au avut parte de o experienţă vizuală şi gastronomică în care trecutul şi viitorul au fuzionat, în vreme ce bucătăria tradiţional românească s-a reinventat sub accente inovatoare. Sub atenta observaţie a lui chef Dumitrescu, cel care a supervizat personal meniul serii de lansare, invitaţii săi s-au delectat cu balmoş, pâine tradiţională de casă, păstrăv proaspăt, friptură de porc, platouri tradiţionale, dar şi cu clătite îmbietoare, vinuri alese, zmeurată sau vişinată. Reţetele româneşti şi-au găsit adaptarea la vremurile noastre şi au fost servite în farfurii şi cu tacâmuri biodegradabile. Toate au fost savurate de invitaţi, semn că într-o vreme în care putem călători prin toată lumea şi ne putem bucura de gastronomii variate, bucatele româneşti şi ingredientele locale îşi păstrează în continuare farmecul şi merită toată atenţia. Aşa cum spune chiar chef Dumitrescu, bucătăria românească modernă este „îmbăcată în costum, cu papion şi tacâmuri de argint în faţă. Aceasta pentru că a sosit timpul ca gastronomia mondială să privească şi spre noi...”

Imagine indisponibilă

Lansată pe 2 septembrie la Sibiu, cartea „Româneşte. Punct şi de la capăt” este disponibilă timp de două luni exclusiv în magazinele Lidl din ţară, la preţul de 49,99 de lei. Renumit pentru pasiunea sa pentru aromele locale, chef Florin Dumitrescu prezintă în noua sa carte o colecţie surprinzătoare de peste 60 de reţete româneşti culese din toată ţara şi adaptate la vremurile moderne, conform viziunii sale. Fiecare dintre preparatele din carte este prezentat împreună cu povestea sa, iar printre cele mai inedite se numără balmoşul, specific bucătăriilor din Bucovina, storceagul, descoperit în gospodăriile pescarilor, sau laptele de bou, descoperit în Ţara Moţilor în căutarea reţetelor autentic româneşti pe care Lidl să le transforme în preparate Cămara Noastră. Cartea este împărţită în patru capitole – Aperitive, Ciorbe, Feluri principale şi Deserturi – care se bucură de aprecierea unor importanţi chefi care semnează câte un citat pentru fiecare dintre acestea: Gheorghe Vătafu, Cristian Broglia, Henrik Sebok, Richard Hawke. Totodată, prefaţa primei cărţi despre bucătăria românească modernă este semnată de celebrul chef francez Yannick Alleno, unul dintre cele mai importante nume din scena mondială de fine dining şi deţinător a 3 stele Michelin.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite