Beneficiile consumului de produse apicole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă folosirea mierii ca îndulcitor natural în alimente şi băuturi, produsele apicole, în general, au şi incredibile virtuţi vindecătoare. Mai multe studii au arătat că bacteriile din stomacul albinelor pot furniza o alternativă la  antibioticele moderne, sugerându-se chiar că produsele apicole ar putea ajuta în  tratarea artritei, sclerozei multiple, bolii Lyme, HPV, maladiei Alzheimer, cancer şi o varietate de boli autoimune.

POLENUL

Mulţi oameni asociază polenul cu particulele cauzatoare de alergii ce sunt purtate de vânt. Polenul albinelor nu e exact acelaşi lucru cu polenul plantelor şi al ierbii. De fapt, rar cauzează alergii. Polenul este sămânţa masculină a unei flori înflorite, pe care albinele lucrătoare îl adună şi îl amestecă cu enzimele lor digestive pentru a furniza o hrană foarte hrănitoare pentru albinuţele nou-născute. Polenul este bogat în vitamine şi minerale, proteine, enzime, bioflavonoide, carbohidraţi şi acizi graşi benefici. Conţine aproape toate nutrimentele necesare organismului uman, inclusiv B-complex, acid folic şi aminoacizi. Conţinutul său are aproape 40% proteine, constând mai ales din aminoacizi liberi, un tip de proteine care este uşor biodisponibil pentru organism.

Care sunt beneficiile polenului pentru sănătatea organismului uman:

-este un stimulator natural al energiei, graţie vitaminelor B, proteinelor şi conţinutului de carbohidraţi.

-este un balsam natural pentru piele în caz de iritaţii ale acesteia, psoriazis, eczeme şi chiar arsuri.

-este antiinflamator graţie conţinutului mare de antioxidanţi.

-bun pentru combaterea alergiilor, reducând prezenţa histaminei.

-conţine enzime digestive de stimulare a sănătăţii.

-este un  antibiotic natural ce poate stimula sistemul imunitar.

-poate ajuta la reducerea poftelor, astfel fiind bun în tratarea adicţiilor – în special cea de mâncare (bulimia).

-bun pentru inimă datorită conţinutului mare de rutin, o bioflavonoidă antioxidantă, care ajută la corectarea -nivelului de colesterol şi ameliorează problemele circulatorii.

-poate ajuta la reducerea inflamaţiei prostatei, aducând alinare suferinzilor de hiperplazie benignă de prostată.

-poate stimula fertilitatea prin refacerea funcţiei ovariene şi echilibrarea hormonilor. Este şi un grozav afrodisiac natural.

PROPOLISUL

Albinele lucrătoare adună răşini din scoarţa copacilor, muguri şi le amestecă cu miere, enzime şi ceară pentru a le folosi la umplerea fisurilor din stupi. Ele sigilează toate deschizăturile sau crăpăturile din interiorul stupului  pentru a repara şi întări fagurii. Cel mai important, totuşi, este faptul că propolisul inhibă dezvoltarea microbilor, care în stup este o ameninţare reală datorită atmosferii umede. Propolisul are un conţinut de circa 50% răşini, 30% ceară, 10% uleiuri esenţiale, 5% polen şi 5% deşeuri de plante. La fel ca şi în cazul tuturor celorlalte produse apicole, calitatea şi compoziţia propolisului depinde foarte mult de vegetaţia de lângă stup. De aceea, o bună idee este să cumperi propolis de diferite origini. Este utilizat în mod obişnuit în remediile pentru răceală şi gripă, şi chiar şi medicii care se opun  remediilor naturale trebuie să recunoască cercetările care dovedesc multele beneficii pentru sănătate ale propolisului, fiind antiinflamator, antibacterial, puternic antioxidant şi antitumoral. Iată şi alte beneficii:

-este un bun tratament pentru răni şi arsuri.

-alină durerea de gât şi ulcerele stomacului.

folosit ca apă de gură, reduce gingivita şi placa.

-conţine artepilin C şi ester fenetilic al acidului cafeic (CAPE), care combat inflamaţiile şi cancerul.

-are potenţial în tratarea aterosclerozei.

-are o puternică acţiune antivirală, combătând bolile respiratorii.

-proprietăţile sale antifungice sunt eficiente contra infecţiilor cu Candida.

-este folosit în mod obişnuit pentru a combate glandele umflate, gastrita, diareea, acneea, astmul şi artrita.

are proprietăţi anti HIV-1 .

Propolisul nu este indicat pentru persoanele care sunt alergice la albine, femeile însărcinate şi cele care alăptează.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite