5 condimente exotice care dau mâncării o savoare aparte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condimentele exotice puternic aromate se folosesc în cantităţi mici FOTO: Arhivă Adevărul
Condimentele exotice puternic aromate se folosesc în cantităţi mici FOTO: Arhivă Adevărul

Pe lângă banalele cuişoare, piper, curry sau rozmarin, în sertarul de condimente al fiecărui gurmand ar trebui să existe unele mai deosebite, care să ofere măncărurilor un gust delicios, dar şi inedit. Asafetida şi sumacul sunt două dintre acele condimente exotice, puternice care pot da personalitate preparatelor tale culinare.

Dacă v-aţi plictisit de condimentele obişnuite, pe care le găsim în toate supermarketurile, este momentul să încercaţi unele noi, mai puţin cunoscute, care fac preparatele nu doar delicioase, ci şi mai interesante. Publicaţia americană „The Huffington Post“ oferă câteva alternative îndrăzneţe la condimentele banale pe care le avem cu toţii în sertare. Acestea au fost adunate din toate colţurile lumii şi oferă o experienţă culinară intensă.

Asafetida

Cunoscut şi sub numele de hing sau „balega Diavolului“, acest condiment exotic specific bucătăriei indiene este o răşină cu un miros foarte puternic, intens şi nu tocmai plăcut când este uscat. Adăugat în mâncăruri, el îşi pierde aroma puternică şi devine foarte plăcut, cu un gust similar usturoiului. Indienii folosesc praful de culoare bej, printre altele, la preparatele pe bază de linte şi la murături.

image

Asafetida nu are un gust pe care să-l iubeşti de la prima „întâlnire“, ci necesită un timp pentru acomodare. Condimentul are şi câteva proprietăţi medicinale, cum ar fi aceea că ajută digestia. Puţini ştiu că asafetida a intrat deja în bucătăria occidentală, el fiind unul dintre ingredientele sosului. Worcestershire.

Pudra filé

Obţinut din frunze de dafin american, acest condiment exotic este foarte puternic. El este un ingredient foarte important pentru gumbo, un preparat asemănător tocanei, care conţine legume şi carne sau fructe de mare. Pudra filé acţionează şi ca agent de îngroşare în această mâncare, iar dacă este folosit în cantitate prea mare, există ricul ca tocana să devină la fel de tare precum cimentul.

image

Grânele Paradisului

Acesta este numele unor seminâe mici şi maronii care aparţin unei plante din Africa de Vest. Aroma complexă a acestui condiment exotic o face potrivită pentru pentru multe preparate, de la carne pe grătar şi până la plăcinte de fructe. Mirosul său este atât de puternic, încât poate fi ameţitor.

image

Piperul Sichuan

Un condiment mai des întâlnit la noi, spre deosebire de celelalte, piperul Sichuan nu este un sortiment de piper, aşa cum am fi tentaţi să credem. El creşte în regiunea chineză Sichuan, de unde şi denumirea, şi nu este la fel de uite ca piperul obişnuit, dar are un gust înţepător distinct. O substanţă chimică din acest condiment exotic provoacă furnicături şi amorţeală a limbii. El este folosit pentru condimentarea cărnii şi nu lipseşte din aproape niciun preparat chinezesc.  

image

Sumacul

Acest condiment exotic din bucătăria arabă are un gust acrişor, înţepător asemănător lămâii. El se obţine din fructele uscate şi pisate ale unei plante, Rhus Coraria, şi este unul dintre condimentele din amestecul „numit zatar“, din Orientul Mijlociu. Sumacul poate fi folosit la prepararea cărnii, dar şi a supelor sau dressingurilor pentru salate.

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite