Băutori doar de sărbători. Cum să bem bine ca să nu ne fie rău
0
Crăciunul şi Revelionul vin cu mese încărcate, dar şi cu pahare nenumărate. Băutorii ocazionali, însă, trebuie să aibă grijă să nu depăşească măsura.
Să fie clar de la început: consumul exagerat de alcool dăunează grav sănătăţii. O spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Dar în perioada Sărbătorilor lumea mai uită de sfaturile OMS şi se întinde la şpriţuri mai mult decât ar trebui. Şi dacă tot bem, ar fi bine să ştim cât, cum şi ce să bem pentru a nu avea probleme ulterior.
Aceeaşi OMS recomandă două-trei „băuturi standard“ pe zi pentru bărbaţi şi una-două „băuturi standard“ pe zi pentru femei. „Băutura standard“ este un termen folosit în special în ţările anglofone pentru a determina cantitatea de alcool ingerată. Echivalentul la noi ar fi „un pahar“. Totuşi, „băutura standard“ nu este tocmai standard, pentru că ea diferă de la ţară la ţară. De pildă, în ţări precum SUA sau Portugalia, o „băutură standard“ conţine 14 grame de alcool (sau 17,7 mililitri), în timp ce în ţări precum Japonia „doza“ este de 19,75 grame de alcool (25 de mililitri). România se apropie de SUA din acest punct de vedere, în sensul că băutura standard românească are în compoziţie 13 grame de alcool.
Rezumând, o „băutură standard“ înseamnă o bere mică de 330 de mililitri, cu o concentraţie de alcool de 5%. Sau un pahar de 150 de mililitri de vin de masă, cu 12% alcool, ori unul de 50 de mililitri de tărie, cu 40% alcool. În consecinţă, dacă ar urma poveţele OMS, bărbaţii n-ar trebui să depăşească trei beri mici pe zi, iar femeile două. Uşor de spus, greu de făcut în perioada Sărbătorilor.
Să bem bine ca să nu ne fie rău
Mai exact, cât putem să bem fără a risca a doua zi o mahmureală zdravănă? Depinde. „Cantitatea de alcool pe care o putem bea fără riscul de a ne intoxica organismul diferă în funcţie de greutate şi de sex“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Astfel, un bărbat cu o greutate de 70 de kilograme poate bea într-o zi 500 de mililitri de bere, 500 de mililitri de vin sau 100 de mililitri de băutură alcoolică tare (votcă, whisky). În schimb, femeile ar trebui să bea jumătate din aceste cantităţi, pentru că organismul lor metabolizează alcoolul mai greu decât cel al bărbaţilor. Prin urmare, o femeie nu ar trebui să bea mai mult de 250 de mililitri de bere, 250 de mililitri de vin sau de 50 de mililitri de tărie. „Vorbim în ambele cazuri de persoane fără probleme de sănătate“, mai precizează specialistul.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi are reţeta ideală pentru masa de Crăciun: „Bărbaţii pot bea 50 de mililitri de băutură aperitivă sau digestivă şi două pahare cu vin. Femeile ar fi bine să consume doar jumătate din aceste cantităţi“.
Musculoşii ţin mai bine la băutură
O persoană care are o musculatură mai dezvoltată suportă mai bine efectele nocive ale alcoolului (dar trebuie să ia în calcul şi faptul că alcoolul distruge muşchii). „Femeile au o musculatură mai puţin dezvoltată decât bărbaţii şi mai multă grăsime, de aceea ar trebui sî bea mai puţin alcool“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Ar trebui să respectăm cantităţile de alcool recomandate de specialişti mai ales dacă punem pe masă preparate grele, grase, care îngreunează funcţionarea bilei şi a pancreasului. Acelaşi efect îl are şi alcoolul, iar asocierea lui cu mâncărurile tradiţionale pe care mai toţi românii le consumă de Crăciun ne poate provoca indigestii sau chiar pancreatită acută – o problemă de sănătate care pune viaţa în pericol.
Băutorii ocazionali, spre deosebire de consumatorii împătimiţi de alcool, sunt mai sensibili la efectele alcoolului. Simptomele mahmurelii apar la ei după o cantitate mai mică de alcool consumată. În plus, băutorii ocazionali au tendinţa de a întrece măsura, iar o cantitate mare de alcool băută într-un timp scurt afectează ficatul mai rău decât consumul constant, da moderat.

Cum să bei sănătos
- Evitaţi băuturile alcoolice ieftine, la PET. Alcoolul „absoarbe“ substanţele toxice din compoziţia plasticului. Odată ajunse în organism, ele afectează ficatul, dar şi alte organe.
- Nu beţi alcool pe stomacul gol. Acest obicei, foarte popular în România pentru că „face poftă de mâncare“, nu doar că ne ameţeşte mai repede, dar ne poate provoca arsuri gastrice. Mâncaţi măcar o felie de pâine cu unt înainte de a bea.
- Nu adăugaţi zahăr în băuturile alcoolice. Acesta îngreunează metabolizarea alcoolului.
- Beţi apă în paralel cu alcoolul. El are efect diuretic, aşa încât trebuie să vă hidrataţi pentru a suplini pierderea de lichide.
- Fumaţi cât mai puţin (de preferat deloc) atunci când beţi alcool. Ţigara potenţează efectul euforic al băuturii şi îngreunează descompunerea unei substanţe din ţigară numită acetaldehidă, care „omoară“ celulele hepatice şi pe cele nervoase dacă rămâne în organism.
Cine are interzis la băutură
Chiar şi la zi de sărbătoare, câteva categorii de persoane ar trebui să evite cu desăvârşire alcoolul. Este vorba despre hipertensivi, diabetici, cardiaci, persoane cu boli de ficat, biliare sau renale, cele cu probleme digestive (gastrită, ulcer, sindromul colonului iritabil), cu gută, cu boli neurologice degenerative (cum sunt Parkinson şi Alzheimer) şi cei care au suferit în trceut un infarct sau un accident vascular cerebral. „Alcoolul reduce masa osoasă, aşa încât el ar trebui ocolit şi de persoanele cu osteoporoză“, atenţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.