Banii, cel mai comun motiv de conflict în relaţii: metodele propuse de experţi pentru gestionarea corectă a finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o sumedenie de conflicte care apar în viaţa de cuplu, dar unul pare să apară în mod continuu. Conform experţilor britanici, banii creează cele mai multe probleme în viaţa de cuplu. Pentru gestionarea corectă a acestora, psihologii propun câteva tehnici simple.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Consiliere în Cuplu din Marea Britanie pe 5.000 de persoane, există un subiect care stârneşte conflicte în cuplu mai mult decât oricare altul - banii. Peste un sfert dintre respondenţi au spus că aceasta este principala sursă de stres în relaţii. Dar, totusi, este unul dintre subiectele despre care partenerii vorbesc cel mai puţin.

Discuţiile despre finanţe sunt foarte importante, fiind doar primul pas spre gestionarea corectă a banilor într-o relaţie pe termen lung. Experţii explică modul în care poate fi abordat acest subiect:

Începeţi să vorbiţi cât mai devreme despre modul în care cheltuiţi banii

„O fundaţie puternică a relaţiei poate fi construită când partenerii aleg să vorbească încă de la început despre problemele financiare. „Banii reprezintă o cauză majoră a anxietăţii în relaţii. Partenerii nu sunt, de obicei, cinstiţi cu privire la acest subiect până când nu apare o problemă“, este de părere April Masini, expert american în psihologia relaţiilor. Dacă începeţi să comunicaţi despre bani - preocupări, datorii sau chiar modul în care faceţi anumite cheltuieli, înainte să apară conflictele cu privire la acest subiect, veţi avea o relaţie mai puternică şi veţi fi mai predispuşi să vedeţi lucrurile în acelaşi mod.

Propuneţi împărţirea datoriilor

„Unele cupluri au diferite metode de împărţire a cheltuielilor. Pe măsură ce se acumulează datorii noi, un partener sau altul este de acord să-şi asume singur responsabilitatea pentru plata acestora“, spune expertul. Cel mai uşor mod de a evita discuţiile este împărţirea datoriilor în mod egal.

Priviţi lucrurile în ansamblu

Nu vorbiţi doar despre sume, gândiţi-vă ce semnifică acestea. „Discuţiile deaspre bani sunt extrem de importante. Studiile arată că modul în care aceştia sunt cheltuiţi şi deciziile privind banii reprezintă un indicator foarte clar al valorilor şi priorităţilor în viaţă. Deci, dacă tu şi partenerul tău aveţi obiceiuri foarte diferite şi dacă nu aveţi un sistem comun de gestionare a finanţelor, probabil că vor exista conflicte şi în alte domenii ale vieţii de cuplu, spune Priya Malani, co-fondator al Stash Wealth.

Stabiliţi-vă priorităţile economice

Stabiliţi obiectivele financiare pentru amândoi - economisiţi pentru o vacanţă sau pentru o casă sau un fond de economii. Dacă amândoi simţiţi că banii se îndreaptă spre un lucru pe care vi-l doriţi, va face ca stresul privind direcţionarea banilor să devină mai uşor de controlat.

Stabiliţi-vă modalitatea potrivită amândurora de gestionare a banilor

Există modalităţi diferite de a vedea banii - de fapt, unii experţi spun că există opt tipuri diferite. „Cunoaşterea caracteristicilor acestor arhetipuri este esenţială pentru a înţelege ceea ce le provoacă, deciziile privind iniţierea anumitor cheltuieli şi ce puteţi face pentru a schimba aceste comportamente“, spune Emily Bouchard, antrenor financiar certificat. Banii pot duce la eşecul unei relaţii, dar există multe modalităţi de a face faţă sau de a preveni problemele financiare. Asiguraţi-vă că sunteţi deschis şi concentraţi-vă pe soluţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite