Waze va avertiza șoferii cu privire la drumurile cu accidente frecvente

0
Publicat:

Aplicația de trafic Waze testează o nouă funcție care va alerta utilizatorii atunci când încep să conducă pe un drum care are un istoric de accidente încărcat. Compania speră că această funcție îi va ajuta pe șoferi să fie mai atenți în aceste zone. Pentru a nu-i incomoda prea mult pe șoferi, Waze va emite alerta o singură dată pentru o stradă. În plus, nu vor exista notificări pentru drumurile pe care utilizatorul circulă frecvent.

Waze va alerta șoferii că ajung pe un „drum cu antecendente” / Foto: Arhivă
Waze va alerta șoferii că ajung pe un „drum cu antecendente” / Foto: Arhivă

Drumurile cu accidente frecvente vor fi colorate în roșu, pentru a fi vizibile și când nu este emisă alerta, arată bgr.com. Trebuie menționat că utilizatorii vor putea să dezactiveze complet alertele dacă nu doresc să beneficieze de acestea.

Google a cumpărat aplicația de navigație Waze, de origine israeliană, încă din 2013, însă de-a lungul timpului, aceasta a operat ca o aplicație separată de restul serviciilor sale. Google Maps a funcționat în continuare, iar cele două servicii s-au dezvoltat în paralel, fiecare oferind propriile avantaje pentru clienți. Se pare însă că aceste vremuri vor apune, Google plănuind o combinare a echipelor care lucrează la servicii similare. Google spune că va păstra Waze ca un serviciu independent.

Autoritățile nu prea iau măsuri

Psihologul Mihai Copăceanu susține că alerta Waze va fi una utilă, dar nu și suficientă pentru evitarea accidentelor grave.

„Ținând seama că România are un număr ridicat nu doar de accidente rutiere, cât mai ales de victime grave și decese, orice funcție nouă, orice avertizare poate fi de folos pentru conducătorii auto. Waze devine o aplicație mult folosită de conducătorii auto. Eu o folosesc zilnic în oraș și în afara orașului. Însă, dincolo de facilitățile unei aplicații sau de alte modalități de avertizare ale zonelor cu risc ridicat de accidente rutiere, cred că cele mai eficiente măsuri sunt cele de ordin administrativ, de infrastructură și de disciplinare în trafic.”, spune expertul.

„Șoferul român știe care este viteza legală, știe că urmează o curbă periculoasă, știe că depășește ilegal, și cu toate acestea o face. Educația s-a dovedit ineficientă. Sancțiunile, de asemenea, deoarece conducătorii auto continuă să încalce regulile cu privire la circulația pe drumurile publice. Cred că avem nevoie de măsuri din partea autorităților naționale și locale împreună cu reprezentanții poliției pentru a construi o infrastructură care să reducă semnificativ probabilitatea unui accident auto grav. Nu avem alte marcaje, alte limitatoare de viteză sau separatoare între benzi”, mai spune psihologul.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite