Mark Higgins, recordmenul mondial de viteză pe Transfăgărășan: „E un drum fantastic” EXCLUSIV

0
Publicat:

Pilotul britanic Mark Higgins, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan din 2018, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre experiența sa din România.

Mark Higgins, primul din dreapta jos, a stabilit recordul mondial în 2018 FOTO arhiva personală
Mark Higgins, primul din dreapta jos, a stabilit recordul mondial în 2018 FOTO arhiva personală

Mark Higgins, triplu campion al Marii Britanii la raliuri (1997, 2005 și 2006), a vorbit pentru „Adevărul” despre impresiile sale legate de Transfăgărășan și țara noastră, unde a petrecut aproape o săptămână, în urmă cu patru ani.

La bordul unui Subaru WRX STI, pilotul britanic Mark Higgins a realizat pe 11 iulie 2018 recordul mondial de viteză pe cel mai spectaculos drum de munte din lume, Transfăgărășan, doborând, totodată, recordul pe urcarea dintre Bâlea Lac și Bâlea Cascadă, în cadrul unui proiect inițiat de Subaru of America și Pro Drive.

La capătul celor 84,3 kilometri, Higgins a fost cronometrat cu 40 de minute, 58 de secunde și 8 zecimi, stabilind astfel un record mondial și un punct de reper în lumea automobilismului sportiv internațional. Mark Higgins a avut acum patru ani o viteză medie de 122,7 km/h, una absolut spectaculoasă. Tot în iulie 2018, Mark Higgins a doborât și recordul mondial de hill climb, pe traseul scurt, de 12,3 kilometri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, urcând în 7 minute, 35 de secunde și 2 zecimi. Pe această urcare, vechiul record îi aparținea pilotului român Andrei Mitrașcă, cronometrat cu 8 minute 26 secunde si 160 miimi.

Mark Higgins a auzit de Transfăgărășan în urmă cu mai mulți ani și văzuse spectaculosul drum la emisiunea Top Gear și la mai multe evenimente automobilistice.

„Transfăgărășanul e imprevizibil și plin de provocări, un drum viu”

„Îmi doream ca la un moment dat să merg cu o mașină puternică pe Transfăgărășan. Experiența condusului pe Transfăgărășan a fost în același timp o provocare extraordinară și foarte dificilă, asta din cauza mai multor factori. Primul factor a fost vremea în continuă schimbare, ca și ceața și carosabilul. A fost imposibil să învăț drumul pe de rost, mi-am luat notițe și am făcut mai multe curse cu viteză redusă. Transfăgărășanul este imprevizibil și plin de provocări, este pur și simplu un drum viu”, a declarat Mark Higgins pentru „Adevărul”.

Pentru pilotul britanic, care a stabilit recorduri pe unele dintre cele mai spectaculoase trasee din lume, Transfăgărășanul este în mod cert unul dintre cele mai bune drumuri din lume.

„Transfăgărășanul este cu siguranță un drum fantastic. Aș mai spune că are toate elementele pe care ți le-ai putea dori într-o cursă auto. Transfăgărășanul este un drum special și de neuitat, un drum pe care îți dorești să mergi din nou”, mai spune Mark Higgins.

Valorosul pilot păstrează amintiri speciale de acum patru ani, din scurta perioadă petrecută în țara noastră.

„Românii au fost pur și simplu minunați și foarte prietenoși. Iar peisajul în zona Transfăgărășan, acolo sus spre munte, este pur și simplu fabulos în zilele senine. A fost una dintre cele mai speciale experiențe din viața mea să vin în România și să conduc pe Transfăgărășan și să stabilesc două recorduri mondiale. Sper ca în anii următori să revin în România, aveți o țară superbă și cu multe locuri și peisaje deosebite”, adaugă pilotul britanic, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite