VIDEO Iarnă pe Transfăgărășan. Cum arată spectaculosul drum montan sub zăpadă, la Cota 2000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E iarnă pe Transfăgărășan. Spectaculosul drum montan e sub zăpadă la altitudini mari. La Baza Salvamont de la Cota 2000, vântul bate puternic, iar temperaturile sunt negative.

Baza Salvamont Cota 2000, marți dimineață. FOTO Andrei Nicuț
Baza Salvamont Cota 2000, marți dimineață. FOTO Andrei Nicuț

Luni, 19 septembrie a fost ultima zi de toamnă pe Transfăgărășan. Peste noapte a nins, iar peisajul e deja unul de iarnă.

Transfăgărășanul, văzut de la Cota 2000, marți dimineață. FOTO Andrei Nicuț
Transfăgărășanul, văzut de la Cota 2000, marți dimineață. FOTO Andrei Nicuț

O bună parte din șosea e sub zăpadă. La Baza Salvamont de la Cota 2.000 e „frig de crapă pietrele”.

Stratul de zăpadă măsoară aproximativ 5 cm, temperatura este de - 4 grade C, vântul bate moderat”, explică, pentru „Adevărul”, salvamontistul Andrei Nicuț.  

Cei care vor să urce pe Transfăgărășan trebuie să știe că zăpada începe de la 1.700 m altitudine (vezi video).

Transfăgărășanul, deschis doar patru luni pe an

Catalogat ca „probabil cel mai spectaculos drum montan din lume” de către BBC Top Gear la emisiunea afilmată aici în 2009, Transfăgărășanul - cea mai cunoscută șosea montană din România și, cu siguranță, „cel mai spectaculos“ drum al țării - este deschis traficului rutier doar patru luni pe an, deși hotelierii din zonă atrag atenția că drumul ar putea fi practicabil și o jumătate de an.

Oficial, pe Tranfăgărășan se va mai putea circula doar până la începutul lunii noiembrie. 

Transfăgărășanul, văzut de la Cota 2000, marți dimineață. FOTO/VIDEO Andrei Nicuț
Transfăgărășanul, văzut de la Cota 2000, marți dimineață. FOTO/VIDEO Andrei Nicuț

Ce speră hotelierii de pe Transfăgărășan

Hotelierii sunt afectaţi de perioada prea scurtă în care Transfăgărăşanul e deschis dincolo de Cabana Capra şi spun că realitatea din teren nu justifică în niciun fel blocarea circulaţiei publice pe șosea până la 1 iulie şi nici închiderea drumului la sfârșitul lunii octombrie.

De ani buni, cei care au afaceri în turismul din zonă se luptă pentru deschiderea, mai mult de patru luni pe an, a șoselei.

Cinci dintre ei chiar au acţionat CNAIR în instanţă, pentru a o obliga să ridice interdicţia de circulaţie în afara celor patru luni, atunci când condiţiile meteo permit circulaţia pe Transfăgărăşan.

Ulterior, au fost făcute expertize tehnice, în baza cărora să înceapă reparaţii capitale pentru infrastructura din zonă. În 2021, hotelierii au iniţiat chiar o dezbatere cu reprezentanţii CNAIR şi mediul de business pentru a găsi soluţii pentru ca drumul să fie deschis mai multe luni din an, în funcţie de condiţiile meteorologice. Nu s-a ajuns la vreun rezultat concret și nu există vreo promisiune legată de menținerea drumului deschis pe o perioadă mai lungă de timp.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite