Ford anunţă transferul proprietăţii fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haydar Yenigun, director general Ford Otosan şi Stuart Rowley, Preşedintele Ford Europa.
Haydar Yenigun, director general Ford Otosan şi Stuart Rowley, Preşedintele Ford Europa.

Ford confirmă astăzi transferul proprietăţii fabricii din Craiova către partenerul său strategic Ford Otosan, proces condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor.

Ford face un pas semnificativ în procesul de transformare, consolidându-si şi mai mult planurile sale de creştere pe piaţa vehiculelor comerciale (Ford Pro) şi potenţarea portofoliului de vehiculele electrice (Model e) în Europa.

„Acest transfer arată modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cât mai eficientă a resurselor existente prin investiţii comune, beneficiind în acelaşi timp de experienţa extinsă a Ford Otosan. Salutăm această oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koç Holdings prin Ford Otosan şi de a dezvolta împreună acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes şi considerăm că prin experienţa şi expertiza Ford Otosan în electrificare şi vehicule comerciale aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare şi mai ridicat”, a spus Stuart Rowley, Preşedintele Ford Europa.

Anunţul de astăzi deschide un nou capitol în povestea de succes a Ford Otosan şi permite fabricii de la Craiova să joace un rol major în viitorul acestui joint venture, sprijinind, în acelaşi timp, planurile solide ale Ford cu privire la electrificare (Model e) şi vehicule comerciale (Ford Pro). Totodată, acest lucru permite Ford Otosan să-şi extindă amprenta sa internaţională în ceea ce priveşte producţia de vehicule şi experienţa în acest domeniu.

ford otosan craiova

„Acest acord deosebit de important la care am ajuns astăzi va consolida poziţia Ford Otosan de cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa. Suntem mândri să facem parte din echipa Ford care pastrează supremaţia pe piaţa de vehicule comerciale la nivel european. Totodata, ne angajăm să fim partenerul de încredere pentru succesul viitor al vehiculelor electrificate Ford. Considerăm că lansările de modele viitoare, alături de planurile de creştere şi tehnologizare, vor oferi oportunităţi exponenţiale şi interesante pentru echipa de la Craiova. Mai mult, suntem încrezători că împreună vom construi viitorul uzinei din Craiova”, a declarat Haydar Yenigun, director general Ford Otosan.

În acelaşi timp, Ford anunţă astăzi că modelul Puma, care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va primi din 2024 o versiune complet electrică, ce se va fabrica la uzina din Craiova.

Anul trecut, Ford a confirmat că începând cu 2023 la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar uşor, care din 2024 va exista şi în varianta complet electrică. Astăzi, compania anunţă că acest vehicul va fi viitoarea generaţie Transit Courier. În plus, un vehicul multifuncţional compact – Tourneo Courier – urmează, de asemenea, să fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică ce urmează a fi lansată în producţie în 2024.

„Anunţul de astăzi susţine viziunea Ford cu privire la extinderea gamei noastre de autoturisme, fabrica din Craiova jucând un rol cheie inclusiv pentru planurile noastre solide în dezvoltarea vehiculelor comerciale (Ford Pro) şi a celor electrice (Model e) în Europa”, a declarat Stuart Rowley, Preşedintele Ford Europa.

ford otosan craiova

Viitoarea generaţie Transit Courier şi Tourneo Courier este proiectată şi dezvoltată de Ford Otosan, joint venture - ul  cu Ford, în care Ford şi Koç Holding sunt acţionari majoritari, într-unul dintre cele mai longevive şi de succes parteneriate din industria auto globală.

Prin transferul proprietăţii, fabrica de la Craiova va beneficia de o reţea largă de competenţe şi de transfer de know-how prin experienţa vastă a echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea şi construirea de vehicule comerciale şi electrice.

ford otosan craiova

Experienţa în ceea ce priveşte sistemele de propulsie electrice, obţinută de Ford Otosan prin fabricarea la Kocaeli (Turcia) a modelului E-Transit din segmentul de două tone, care va fi pus la vânzare în acest trimestru şi a versiunii complet electrice a următoarei generaţii Transit Custom, la vânzare din 2023, va fi utilizată pentru a asigura cea mai bună tranziţie posibilă către viitorul electric al fabricii de la Craiova.

Faptul ca Ford Otosan va fi noul proprietar al fabricii din Craiova va ajuta transferul de know-how, prin integrarea pe verticală a tehnologiilor electrice şi va avea un efect extins şi eficient din punct de vedere al costurilor la nivelul reţelei de furnizori.

Ford mai anunţă că producţia SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe un viitor construit pe producţia de vehicule comerciale şi electrice.

Ford deja a demarat la Craiova un proces de informare şi consultare cu partenerii sociali, în privinţa transferului de proprietate.

Ţinând cont de faptul că Ford este reprezentat în Consiliul de Administraţie al Ford Otosan prin intermediul unor lideri de nivel senior şi că Ford participă la supervizarea activităţii acestui joint venture, compania va continua să participe la supervizarea activităţii de la Craiova.

ford otosan craiova

Ford şi Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietăţii anunţat astăzi să fie finalizat în al treilea trimestru al anului 2022, proces condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor.

Totodată, Compania Naţională de Vânzări a Ford în România, precum şi alte departamente ce deservesc Ford la nivel european, vor continua să-şi desfăşoare activitatea în acelaşi mod ca şi până acum, rămânând parte din structura Ford Europa.

Nu în ultimul rând, Ford Motor Company Fund, latura filantropică a companiei Ford, prin partenerul său internaţional GlobalGiving, care sprijină de mai mulţi ani comunitatea din Craiova, prin furnizarea de servicii esenţiale şi programe educaţionale, s-au angajat să sprijine financiar proiectele derulate în cadrul Centrului pentru Resurse şi Angajament Ford (CRAF) din Craiova, pentru următorii patru ani.

AutoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite