Curtea de Justiţie a UE: Timbrul de Mediu este ilegal. Banii, înapoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 50% din autoturismele puse la vânzare pe Autovit respectă normele Euro 4

Nou eşec pentru autorităţile de la Bucureşti: a patra formă a taxei menite să descurajeze importurile de maşini second-hand a fost şi ea declarată ca fiind discriminatorie, deci ilegală, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Botezată din februarie 2013 încoace „timbru de mediu”, taxa va trebui restituită de Cabinetul Cioloş, deşi guvernul român a pledat în faţa CJUE ca, în eventualitatea unei decizii potrivnice, Curtea „să limiteze în timp efectele hotărârii sale”, pe motiv că restituirea banilor încasaţi până acum „ar putea provoca dificultăţi serioase pentru economia românească”.

Noua decizie a CJUE, dată pe 9 iunie, vine în contextul unui proces civil intentat de un clujean împotriva Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Cluj. Reclamantul a cumpărat, în iunie 2013, un autovehicul second-hand fabricat în 2006 şi înmatriculat iniţial în Germania. 

Pentru a putea înmatricula maşina în România, autorităţile i-au impus clujeanului plata sumei de 5.300 lei (aproximativ 1.193 euro) cu titlu de timbru de mediu, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 9/2013 emise de Guvernul Ponta. Cumpărătorul a contestat decizia de impunere a autorităţilor la Tribunalul Cluj iar, după ce instanţa i-a respins solicitarea de restituire a sumei percepute, s-a adresat Curţii de Apel Cluj care, la rândul său, s-a îndreptat pentru clarificări către CJUE.

În final, Curtea de Justiţie a UE a decis că timbrul de mediu ridică probleme din două puncte de vedere.

AFLĂ totul despre restituirea timbrului de mediu pe Viteze.ro

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite