Cum recomandă specialiștii auto să fie încălzită mașina înainte de a pleca la drum în sezonul rece. Soluții la îndemână

0
Publicat:

Pornirea mașinii în sezonul rece este, de multe ori, o provocare pentru șoferi, care trebuie să fie atenți la mai multe aspecte. Specialiștii recomandă ca atunci când porniți mașina într-o dimineață rece să nu accelerați imediat, iar pornirea să se facă domol.

Cum se întreține mașina în sezonul rece. FOTO shutterstock
Cum se întreține mașina în sezonul rece. FOTO shutterstock

Acest lucru va ajută la încălzirea motorului și a habitaclului în mod eficient și fără a afecta consumul de combustibil sau uzură motorului.

Motoarele care sunt lăsate prea mult timp să meargă în gol doar cu scopul de a încălzi habitatul mașinii consumă inutil combustibil și, totodată, produc dioxid de carbon, adică poluează aerul, potrivit dailydriven.ro.

Mai mult decât atât, aceste motoare care merg poluează și fonic, zgomotul mai multor motoare care merg în gol într-o parcare de bloc, de exemplu, fiind deranjant.

Motoarele care merg în gol se degradează mai repede. Motoarele de pe mașini sunt folosite în mod corect în deplasare. Rularea motorului în gol doar pentru a folosi de alte funcții suplimentare ale sale – în cazul acesta de capacitatea de a încălzi aerul – poate duce în timp la degradarea sistemului.

Cum poți avea căldură în mașină încă de la pornire fără a lăsa motorul să meargă în gol

Experții auto recomandă încălzitoarele auto care, spre deosebire de sistemul de pornire de la distanță, încălzesc direct motorul fără a consumă carburant suplimentar. Încălzitoarele auto pot fi programate să pornească automat, înainte de a pleca la drum și să încălzească motorul mașinii.

Astfel, atunci când urci în mașină, sistemul de căldură va putea transmite aer cald din primele secunde de utilizare fără că motorul să meargă în gol și să consume combustibil ori să existe riscul de deteriorare a acestuia din cauza utilizării necorespunzătoare.

Titi Aur, fost pilot de raliuri şi expert în conducere defensivă, a precizat în repetate rânduri, pe contul său de Youtube, că motorul rece, dacă îl soliciți, nu are nici performanță și se și uzează mai mult decât trebuie. Adică îl pornești și începi să accelerezi și îi dai să meargă normal, se uzează mult mai repede.

Titi Aur FOTO Facebook
Titi Aur FOTO Facebook

„Nu este bine să îl pornești și să pleci din prima turat, accelerat ca și cum ar fi cald. Asta este cea mai dăunătoare mișcare”, este de părere Titi Aur.

Când plecaţi la drum trebuie să aveţi mai multe lucruri în autoturism

„În afară de cauciucurile de iarnă, care sunt principalul element, pregătirea maşinii înseamnă mai multe. În primul rând, maşina trebuie să fie de fiecare dată când plecăm la drum pe timp de iarnă foarte bine curăţată. În al doilea rând, trebuie să avem ceva mai mult combustibil în rezervor decât de obicei, pentru că există riscul să rămânem blocaţi. Apoi, să avem în maşină câteva lucruri: o lopată, un sac de nisip pentru a putea ieşi dintr-un loc îngheţat, o rezervă de alimente, o sticlă cu apă, o pătură. Nu în ultimul, un lucru pe care nu îl ştie lumea este că trebuie să avem filtrul de particule, cel de la climă şi aer condiţionat, foarte bine curăţat, nou. Unii spun că dacă vine iarna nu mai e nevoie de el, pentru că nu este polen. Ba contează, pentru că altfel nu avem o dezaburire bună. Un filtru necurăţat duce la dezaburirea incorectă a maşinii”, a precizat, pentru „Adevărul”, Titi Aur.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite