Ce trebuie să facă șoferii care își avariază singuri autovehiculele

0
Publicat:

Conform legii, în situația în care ți-ai lovit singur mașina și nu există alți păgubiți ai obligația să te prezinți la sediul poliției sau la asiguratorul tău RCA, pentru a se face o constatare oficiala a avariilor înregistrate. În baza documentelor pe care le primești poți să mergi la un service auto pentru repararea autovehiculului, arată publicația Daily Driven.

Șoferii trebuie să declare accidentul la poliție sau la asigurator Foto: ziaruldebacau.ro
Șoferii trebuie să declare accidentul la poliție sau la asigurator Foto: ziaruldebacau.ro

Articolul 80 din Ordonanta de Urgenta 195/2002, care stă la baza Codului Rutier. Articolul 80 prevede procedura care trebuie urmată în situațiile de acest fel: „Proprietarul, deținătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare“.

La aliniatul 2 este prevăzut ca persoanele prevazute la alin. (1) sunt exceptate de la obligația prezentării la unitatea de poliție dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective.

În baza acestor reglementări, poliția are dreptul să sancționeze un șofer care conduce un autovehicul avariat pe drumurile publice și nu a realizat o constatare ca urmare a avarierii.

De ce trebuie obținută adeverința de reparație

Fără adeverința de reparație eliberată, service-urile auto nu pot să efectueze reparația mașinii, iar cei care fac, totuși, acest lucru comit o infracțiune.

Cei de la Daily Driven spun că argumentul care stă la baza acestei proceduri este acela că un șofer care poate provoca un accident rutier chiar și cu victime să fugă de la locul accidentului și să își repare mașina fără să mai declare incidentul.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite