11 dintre cei mai bogaţi oameni din lume dezvăluie de ce nu-şi vor lăsa averile impresionante copiilor FOTO

0
0
Mark Zuckerberg îşi va lăsa 99% din avere unor organizaţii caritabile FOTO Getty Images
Mark Zuckerberg îşi va lăsa 99% din avere unor organizaţii caritabile FOTO Getty Images

Mulţi dintre cei mai bogaţi oameni din lume, fie ei celebrităţi sau doar oameni de afaceri, au decis să nu-şi lase averile impresionante pe mâna copiilor lor. Printre cei care au luat această hotărâre radicală se numără şi magnaţi precum Bill Gates, Mark Zuckerberg şi Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om din lume.

Potrivit publicaţiei Businees Insider, nu toţi magnaţii şi starurile lumii, care au acumulat de-a lungul carierelor averi impresionante, îşi vor lăsa moştenirea propriilor copii, din dorinţa ca ei să ducă o viaţă lipsită de griji financiare, ba dimpotrivă. Unii dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii şi-au îndreptat atenţia către „cauze mai importante“, luând decizia de a dona mare parte din bani unor fundaţii şi organizaţii care se ocupă de acte caritabile. 

Iată lista bogătaşilor lumii care nu-şi vor lăsa averile pe mâna copiilor lor:

Bill Gates (62 de ani) - 89,6 miliarde de dolari

Ca mulţi dintre miliardarii lumii, fondatorul Miscrosoft, Bill Gates, este un filantrop şi intenţionează să doneze mare parte a averii sale pentru cauze caritabile. Gates şi soţia lui, Melinda, deţin cea mai mare fundaţie privată din lume - Fundaţia Bill & Melinda Gates - care lucrează pentru „a-i ajuta pe toţi oamenii să ducă o viaţă sănătoasă şi productivă“.

Cei trei copii ai lui Gates au moştenit gena filantropică a tatălui lor şi sunt bucuroşi să nu moştenească averea tatălui. Magnatul Microsoft a declarat că cei trei copii ai săi vor moşteni totuşi câte 10 milioane de euro fiecare - echivalentul a 0,01116% din averea sa.

„Cred cu siguranţă că lăsându-le copiilor sume masive de bani nu este o favoare pentru ei“, declara Bill Gates. 

image

Bill Gates FOTO Guliver/Getty Images

Warren Buffett - 78,9 miliarde de dolari

Warren Buffett (87 de ani) este al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de aproximativ 80 de milioane de dolari, potrivit revistei Forbes.

Buffett a devenit cunoscut ca investitor şi este CEO şi preşedinte al Berkshire Hathaway - o companie care deţine acţiuni în zeci de companii, printre care Kraft Heinz, American Express, Duracell şi chiar Apple. Buffett a fost numit „unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile“ de Forbes.

Buffett este şi filantrop şi intenţionează să-şi doneze toată averea organizaţiilor caritabile, fără să lase vreun dolar direct copiilor săi. Totuşi, Buffett a promis să lase câte 2,1 miliarde de dolari fiecărei organizaţii caritabile deţinute de cei trei copii ai săi, în semn de apreciere pentru munca depusă în scopuri caritabile. 

Majoritatea averii sale va merge către Fundaţia Bill şi Melinda Gates, dar şi către Fundaţia Susan Thompson Buffett, pe care magnatul a înfiinţat-o cu prima sa soţie. 

image

Warren Buffettt FOTO Guliver/Getty Images

Mark Zuckerberg - 74 de miliarde de dolari

Mark Zuckerberg (33 de ani) este fondatorul Facebook. După ce s-a născut prima sa fiică, Max, în decembrie 2015, Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, au anunţat că vor dona 99% din moştenirea micuţei în scopuri caritabile.

„Vrem ca tu să creşti într-o lume mai bună decât a noastră. Iar noi ne vom implica pentru ca acest lucru să se întâmple, nu numai pentru că te iubim, ci şi pentru că avem o responsabilitate morală faţă de toţi copiii din generaţia următoare“, se arată în postarea co-fondatorului Facebook adresată copilei sale. 

Pierre Omidyar - 10,1 miliarde de dolari

Pierre Omidyar (50 de ani) a fondat eBay în 1995 şi a fost preşedinte al companiei până în 2015. În prezent, averea sa este estimată la 10,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Întreprinderile actuale ale lui Omidyar includ o firmă cu capital de risc pentru tehnologie, o platformă de investigaţie pentru jurnalism şi o reţea de filantropie.

Omidyar şi soţia lui, Pam, care au trei copii, au semnat un angajament al „Giving Pledge“ în 2010 - o campanie creată de Warren Buffett şi Bill şi Melinda Gates în speranţa de a încuraja elita super-bogată să-şi doneze majoritatea averilor lor pentru cauzele caritabile. Până în prezent, campania are peste 150 de semnături de la miliardari şi alţi oameni extrem de bogaţi. 

„Viziunea noastră este destul de simplă, avem mai mulţi bani decât familia noastră va avea vreodată nevoie. Nu trebuie să-i păstrăm în conturi când pot fi folosiţi la rezolvarea unora dintre cele mai dificile probleme din lume din prezent“, a declarat miliardarul. 

image

Pierre Omidyar FOTO Flickr

George Lucas - 5,3 miliarde de dolari.

Cunoscut cel mai bine pentru crearea francizelor-fenomen „Star Wars“ şi „Indiana Jones“, George Lucas (73 de ani) este un producător american de televiziune şi de film. După vânzarea din 2012 a francizei „Star Wars“ şi a companiei sale de producţie, „Lucasfilm“, companiei Walt Disney pentru 4,05 miliarde de dolari, producătorul şi-a crescut averea la 5, 3 miliarde de dolari.

Lucas are patru copii: trei adoptaţi şi o fiică născută în 2013, cu a doua sa soţie, Mellody Hobson. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al lui Lucas a declarat pentru „The Hollywood Reporter“ că o parte importantă din averea sa va merge către finaţarea unor proiecte în educaţie. 

image
George Lucas, mai bine plătit decât Steven Spielberg

George Lucas FOTO Guliver/Getty Images 

Andrew Lloyd Webber — 1,2 miliarde de dolari

Andrew Lloyd Webber (69 de ani) este compozitorul de teatru muzical din spatele unor show-uri multi premiate, precum „The Phantom of the Opera/ Fantoma de la Operă“, „Cats“ şi „Joseph and the Technicolor Dreamcoat“. Compozitorul - cu şapte premii Tony, trei Grammy, un Oscar şi o distincţie de cavaler - are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari, potrivit The Richest.

Tatăl a cinci copii, acesta a declarat pentru ziarul Daily Mirror în 2008 că nu intenţionează să-şi lase averea copiilor săi: „Nu sunt deranjaţi de acest lucru. E vorba de a avea o etică a muncii  Nu cred în moşteniri. Nu cred că ai mei copii ar trebui să aibă pur şi simplu venituri asigurate, pentru că atunci nu ar mai avea niciun stimulent în a munci.“

În schimb, compozitorul vrea să-şi investească averea în proiecte muzicale după moartea sa. Pe tema moştenirii, a mai spus: „Este foarte probabil ca soţia mea Madeleine să trăiască mai mult decât mine, aşa că o voi lăsa pe ea să rezolve această «problem㻓. 

image

Andrew Lloyd Webber şi soţia sa FOTO Reuters 

Sting – 300 de milioane de dolari

Cântăreţul britanic Sting (66 de ani), a primit 16 premii Grammy, trei Brit Awards, Globul de Aur şi un premiu Emmy, are o avere estimată la  300 milioane de dolari.

Tatăl a şase copii, artistul a declarat public că aceştia nu vor moşteni niciun dolar din impresionanta sa avere. Într-un interviu pentru Mail, din 2014, artistul a precizat: „Le-am spus deja copiilor că nu vor mai rămâne prea mulţi bani pentru că eu şi soţia mea îi vom cheltui pe toţi! Avem o mulţime de angajamente. Iar ceea ce câştigăm cheltuim, ceea ce înseamnă că nu va mai rămâne mare lucru. Cu siguranţă nu vreau să le las conturi pline. Trebuie să lucreze, toţi copiii mei ştiu asta şi rareori îmi cer ceva, iar eu apreciez şi îi respect pentru asta.“ 

image

Sting FOTO Reuters/Norsk Telegrambyra/AS

Elton John – 540 de milioane de dolari

Cu o carieră în muzică de patru decenii, Sir Elton John (70 de ani) a câştigat anul trecut aproximativ 60 de milioane de dolari, potrivit Forbes, adăugându-se impresionantei sale averi de 480 milioane dolari.

Cu soţul său, David Furnish, are doi tineri fii - Zachary şi Ilie - dar cântăreţul nu are intenţii să-i răsfeţe cu impresionanta sa avere.

„Este groaznic să le dai copiilor tăi o lingură de argint“, a spus el într-un interviu acordat Daily Mirror.

„Băieţii duc vieţi incredibile, nu sunt copii obişnuiţi şi nu mă prefac că sunt. Dar trebuie să aibă parte şi de normalitate, de respect pentru bani, de respect pentru muncă“, a adăugat artistul.

Cuplul este de acord cu înţelepciunea lui Warren Buffett, cel de-al doilea cel mai bogat om din lume, care figurează şi pe această listă. Elton John a spus: „Buffett e un model cu adevarat în faptul că le lasă copiilor lui suficienţi bani pentru ca ei să aibă o casă, o maşină şi toate nevoile de bază acoperite, astfel încât să nu mai fie nevoie de griji, dar nu este nebun, stupid astfel încât să le permită să-şi cumpere tablouri semnate Picasso sau avioane private“. 

image

Elton John FOTO Hepta

Simon Cowell – 550 milioane de dolari

Simon Cowell (58 de ani) este un producător de televiziune şi muzică, renumit pentru formatele „X Factor“, „Marea Britanie are talent“ şi „America are talent“. Salariul său anual este estimat la 95 demilioane de dolari, potrivit Forbes, şi are o avere estimată la 550 milioane dolari, potrivit The Richest.

Într-un interviu acordat revistei Esquire în 2013, Cowell a spus: „Nu cred că averea trebuie să treacă de la o generaţie la alta. Moştenirea ta trebuie să fie aceea de a le fi oferit o oportunitate, ca să se poată descurca, de a fi petrecut timp cu ei şi aceea de a-i fi învăţat tot ceea ce ştii. 

Deşi nu este clar dacă milionarul mai păstrează aceleaşi convingeri (interviul a fost făcut înainte de naşterea fiului său Eric, de la începutul lui 2014), Cowell şi-ar putea dona mare parte din avere unor organizaţii caritabile care ajută copiii şi animalele. „O să-mi las banii cuiva, posibil unei organizaţii caritabile. Cel mai probabil uneia care ajută copiii şi câinii“, declara Cowell.

image

Simon Cowell FOTO Guliver/Getty Images

Gordon Ramsay – 160 de milioane de dolari

Gordon Ramsay (51 de ani) este unul dintre cele mai mari nume din industria culinară britanică. Chef Gordon Ramsay este o prezenţă puternică în televiziune şi a câştigat 60 de milioane de dolari numai în acest an datorită show-urilor culinare de succes precum „MasterChef USA“, „MasterChef junior“ şi „Hell’s Kitchen. Deţine, de asemenea, un lanţ de restaurante în mai multe state, cu 16 stele Michelin. 

Tată a patru copii, Gordon Ramsay nu intenţionează să le lase averea moştenire acestora. „Cu siguranţă nu va rămâne a lor“, a declarat Ramsay pentru Telegraph. „Şi asta e spre binele lor, pentru că nu vreau să fie răsfăţaţi. Singura înţelegere la care am ajuns cu soţia mea este că vor beneficia de un cont cu 25%. Am fost extrem de norocos să am o carieră în SUA, în ullimii 15 ani. Am câştigat o avere şi respect tot ceea ce am obţinut“. 

gordon ramsay foto guliver/getty images

Gordon Ramsay FOTO Guliver/Getty Images

Nigella Lawson - 15 milioane de dolari 

Nigella Lawson (57 de ani) este autor de cărţi de bucate, personalitate TV şi jurnalistă. Lawson a fost unul dintre pionierii revoluţiei culinare a secolului XXI prin cărţile sale, printre care „Feast“, „Nigella Expres“ şi „How to Be a Domestic Godess“. 

Jurnalista are doi copii adulţi din prima căsătorie şi o fiică vitregă din mariajul cu mogulul industriei de publicitate Charles Saatchi, de care a divorţat în 2013. Într-un interviu acordat pentru „My Weekly“ în 2008, Lawson spunea: „Sunt hotărâră să nu le las averea copiilor mei pentru că nu vreau să aibă o situaţie financiară de-a gata. Siguranţa financiară îi distruge pe oameni. M-am certat cu soţul meu  pentru că el nu e de acord cu mine şi crede că ar trebui să le las banii copiilor mei. Cred, totuşi, că va trebui să fim de acord să nu fim de acord“. 

image

Nigella Lawson FOTO AP 

 

Mai multe - Stil de viață

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite