Zanetti, la cota 1.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argentinianul a atins aseară, cu meciul din semifinalele Cupei Italiei, dintre Inter Milano şi AS Roma, o cifră impresionantă de jocuri oficiale. Ajuns aproape de 38 de ani, „Tractorul“ spune că oboseşte mai mult jucându-se cu copiii săi decât la un meci de fotbal.

Nu se poate lăuda cu talentul lui Maradona, viteza lui Messi sau pofta de gol a lui Batistuta, dar Javier Zanetti şi-a câştigat locul între cei mai mari fotbalişti argentinieni ai tuturor timpurilor. Care este deci secretul său? Multă muncă şi determinare cât cuprinde, atribute graţie cărora „Tractorul" lui Inter a bifat aseară, împotriva Romei lui Lobonţ, în returul semifinalelor Cupei Italiei, meciul cu numărul 1000 al carierei.

La aproape 38 de ani, pe care îi va împlini în august, Zanetti este un exemplu de profesionalism. Un profesionalism pe care îl înţelege în felul său: „Unii îmi spun că sunt nebun să trag aşa zi şi noapte. Poate că au dreptate! Eu nu am avut prea multe concedii, până şi în ziua nunţii m-am antrenat". Şi să nu credeţi că e vorba de vreo exagerare! Aşa a ajuns căpitan la Inter după retragerea lui Giuseppe Bergomi, apoi jucătorul cu cele mai multe meciuri în Serie A în tricoul lui Inter (534) şi titular meci de meci până în ziua de azi.

N-a mai luat un „roşu" din secolul trecut

În 1998, în naţionala Argentinei   Foto: Reuters

Recunoaşte că a fost vorba şi de ceva noroc, accidentările grave ferindu-l de-a lungul carierei. Şi nu se poate pune problema că Zanetti nu „pune osul", doar că nu o face „la rupere". Pentru că o altă trăsătură de mare campion a argentinianului este sportivitatea: n-a mai luat un cartonaş roşu de la 17 februarie 1999, când era eliminat într-un meci de cupă cu Parma. Apoi, între două suspendări, şi ele rare, pentru cumul de cartonaşe galbene, 11 martie 2006 - 3 aprilie 2010, a  stabilit un record de 137 de prezenţe consecutive în Serie A. Nu se gândeşte încă la retragere, dar o va face când nu va mai fi de folos echipei. Cât despre oboseală, Zanetti spune sincer: „Obosesc mai mult jucându-mă cu copiii mei decât într-un meci de fotbal".

Trofeele lui Zanetti

- 5 titluri în Seria A
- 3 Cupe ale Italiei
- 4 Supercupe ale Italiei
- Liga Campionilor
- Cupa UEFA
- Campionatul Mondial al Cluburilor
*toate cu Inter

"Mă antrenez circa două ore pe zi, dar o fac mereu la 100%. Mănânc paste, carne şi legume, dar nu sunt vreun obsedat, îmi place mâncarea bună!"
Javier Zanetti
fundaş Inter

Javier Adelmar Zanetti

Născut la 10 august 1973, în aceeaşi zi cu Ionel Ganea, dar la Buenos Aires, în Argentina. În copilărie, pe lângă şcoală, îşi ajuta tatăl zidar, livra lapte şi lucra în magazinul unui văr.

Carieră:

- Refuzat de Independiente, s-a dus la Talleres, în liga a doua, de unde în 1993 a fost luat de Banfield.
- În 1995, devenea primul transfer făcut de Massimo Moratti la Inter, fiind cumpărat de la Banfield pentru 6,5 milioane de euro.
- A făcut 700 de meciuri la Inter în finala Ligii Campionilor din 2010, cu Bayern.

Familie:

- Este căsătorit din 1999 şi are doi copii cu soţia sa Paula: o fetiţă, Sol, şi un băiat, Ignacio.
- Locuieşte cu familia lângă Lacul Como şi deţine un restaurant, El Gaucho.
- Catolic devotat, l-a convins pe colegul său Sneijder să se convertească la catolicism.
- Este implicat în activităţi caritabile, în special pentru ajutorarea copiilor din Argentina.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite